Zisk IAG v 1. polroku vzrástol len mierne

Letecká spoločnosť International Airlines Group (IAG) zaznamenala v 1. polroku nárast zisku. Ale o niečo menší, ako jej predpovedali analytici. A varovala pred pokračujúcim negatívnym vplyvom štrajkov v Európe, a rastúcich nákladov na palivo, na svoje príjmy.
Materská spoločnosť aerolínií British Airways, Iberia a nízkonákladových spoločností Vueling a Aer Lingus, zaznamenala za šesť mesiacov do konca júna 2018 nárast zisku o 6 % na 835 miliónov eur, čo je o niečo menej, ako zisk 848 miliónov eur, ktoré jej predpovedali analytici.
Prevádzkový zisk pred mimoriadnymi položkami sa zvýšil na 835 miliónov eur zo 790 miliónov eur v 1. polroku 2017. A tržby AIG vzrástli o 11 % na 11,2 miliardy eur.
Dcérske aerolínie Aer Lingus zároveň oznámili, že ich prevádzkový zisk sa v 1. polroku takmer zdvojnásobil na 104 miliónov eur z 53 miliónov eur v rovnakom období minulého roka.
Ale druhú dcéru IAG – Vueling tvrdo zasiahli štrajky letových dispečerov vo Francúzsku, najviac v rámci celej skupiny. Tie ju vyšli na 20 miliónov eur, čo skresalo jej príjmy napriek tomu, že v prvých šiestich mesiacoch roka prepravila 52 miliónov cestujúcich, o 8 % viac ako vlani.
Generálny riaditeľ IAG Willie Walsh hodnotí výsledky ako pozitívne, ale poukázal na výzvy, ktorým čelí toto odvetvie.

Súvisiace články

Aktuálne správy