Najväčšie banky na Slovensku nemajú problém s kapitalizáciou

Banky na Slovensku nemajú problém s kapitalizáciou. Je omnoho vyššia ako požadovaný strop Európskej centrálnej banky (ECB). Ukázala to štúdia Nadácie F.A.Hayeka, ktorá hodnotí systémové bankové domy vo svete od roku 2008 z hľadiska ich kapitálovej vybavenosti až do roku 2017.
Slovensko je podľa štúdie z hľadiska významnosti európskeho finančného sektora skutočne kvapkou v mori a jeho bankový sektor tvorí len 0,26 %. „Ukazovateľ finančnej páky bankového sektora vykazuje Národná banka Slovenska za rok 2017 na úrovni 8,3 %, čo je vysoko nad povinné 3 %, avšak je to niekde mierne nad polovicou stanovenej teoretickej hodnoty 15 %,“ uvádza sa v štúdii.
Z vybraných najväčších slovenských bánk, ktoré nadácia analyzovala, je najlepšie kapitalizovanou bankou Poštová banka, nasledovaná VÚB, ČSOB, Slovenskou sporiteľňou, Prvou stavebnou sporiteľňou a Tatra bankou.
Na základe hodnotených ukazovateľov týkajúcich sa kapitálovej primeranosti sa ukázalo, že kapitalizácia je vyššia ako väčšiny systémových bánk. „Kapitalizácia slovenských bánk je zároveň omnoho vyššia, ako je požadovaný strop ECB. Rovnako z hľadiska dostatočnej kapitalizácie stanoveného kritéria Federálneho rezervného fondu sú slovenské najväčšie banky dostatočne kapitalizované,“ uvádza nadácia. Ani jedna z nich však nedosahuje kapitalizáciu 15 %, rovnako je vidieť, že niektorým najväčším bankám na Slovensku miera vlastného kapitálu za posledné tri či štyri roky klesá.

Súvisiace články

Aktuálne správy