Barclays: Britské akcie prekonajú tie európske, pomôže slabá libra a Brexit

, businessinsider Foto: TASR/AP

Barclays tvrdí, že európske akcie majú pred sebou veľký potenciál pre rast. Hlavne Veľká Británia je mimoriadne atraktívna, kvôli slabšej libre, čo ťahá referenčný akciový index Spojeného kráľovstva, FTSE 100.

Ešte zostáva osem mesiacov a Británia oficiálne opustí Európsku úniu. Problémom je, že zatiaľ stále neexistuje žiadna známka dohody medzi oboma stranami. Pokrok je v tejto veci natoľko pomalý, že mnohí začali špekulovať, že sa nedosiahne dohoda a Spojené kráľovstvo by mohlo vypadnúť z bloku bez akéhokoľvek záložného riešenia. Táto špekulácia však nebráni analytikom Barclays v tvrdení, že britské akcie môžu v budúcnosti znamenať zaujímavú príležitosť pre investorov. Analytický tím vedený Emmanuelom Cau je presvedčený, že investori v Európe by mali "držať svoje nervy na uzde", pretože trh ešte bude rásť.

Čo sa týka Veľkej Británie, Cau a jeho tím vidia pretrvávajúcu slabosť britskej libry kvôli nejasnostiam ohľadom Brexitu ako dôvod pre nákup akcií v Spojenom kráľovstve. Po dvojročnej jazde horskou dráhou je libra voči doláru o 11 % slabšia v porovnaní s úrovňou pred referendom, momentálne sa obchoduje na úrovni 1,31 USD.

"Uprednostňujeme britské akcie v rámci nášho celoeurópskeho záberu. Región zaostáva za globálnym benchmarkom o 30 % od roku 2012 a zdá sa, že je podhodnotený. V porovnaní so zvyškom Európy sa akcie Spojeného kráľovstva nedávno stabilizovali," píšu analytici.  

Barclays zároveň tvrdí, že slabá libra môže znamenať silný akciový trh v Spojenom kráľovstve. Je to kvôli silenému skresleniu voči firmám, ktoré v Spojenom kráľovstve nevytvárajú  v skutočnosti žiaden zisk. Tento fenomén bol zaznamenaný po referende, keď akcie Spojeného kráľovstva zaznamenali niekoľko krát rekordné výkyvy ako libra klesla.

Index FTSE 100 obsahuje napríklad banské spoločnosti, ropné firmy a farmaceutických gigantov, pričom približne dve tretiny všetkých príjmov pre spoločnosti z indexu prichádzajú zo zahraničia. To znamená, že slabšia libra ich robí ziskovejšími.

"Odporúčame dlhé pozície na akciové tituly v Spojenom kráľovstve, Je tu jasná negatívna korelácia medzi relatívnou výkonnosťou britských akcií a britskou librou. Slabšia GBP je teda pozitívnym signálom pre veľké kapitalizácie v Spojenom kráľovstve a mohla by v budúcnosti viesť k nárastu návratnosti na jednu akciu," píšu analytici banky, ktorí veria, že pokles libry ešte bude pokračovať. To by znamenalo ďalšiu podporu pre akcie v Spojenom kráľovstve a rast ich atraktivity v rámci investícií. "Naši forexoví stratégovia očakávajú v nasledujúcich mesiacoch ďalšie oslabenie libry, čiastočne kvôli vzostupnému doláru ale aj kvôli rastu neistoty spájanej s Brexitom. GBP od referenda pred dvoma rokmi klesla, ale súčasná politická nevytvára dostatok dôvery, keďže sa nebezpečne blíži termín marec 2019," uzatváraju analytici Barclays.

Súvisiace články

Aktuálne správy