Vlastník Slovnaftu sa chce zamerať aj na podporu slovenských start-upov

Slovensko sa za posledné desaťročie etablovalo na svetovej start-upovej scéne. Venture kapitálová spoločnosť Lead Ventures ho chce využiť ako jednu z dôležitých krajín strednej a východnej Európy pre ďalšiu podporu inovatívnych projektov v oblastiach energetiky, chémie, mobility či internetu vecí. Jedným z kľúčových investorov vo fonde je vlastník spoločnosti Slovnaft, maďarský MOL. Pre TASR to uviedol predseda predstavenstva Lead Ventures Abel Galacz.
„Vnímame viacero úspešných start-upov na Slovensku, ktoré uspeli v predchádzajúcej dekáde a dosiahli svetový ohlas. V tomto regióne majú úspešných nasledovníkov a tých chceme podporiť, aby naplnili svoj potenciál,“ zdôraznil Galacz, ktorý pôsobil na Slovensku štyri roky ako člen predstavenstva spoločnosti Slovnaft, čo vníma ako výhodu pri znalosti nášho trhu. „Tunajšie start-upy mali v minulosti problémy pri hľadaní investorov, ktorý by poznali detailne pomery v tomto regióne. Tam vidíme medzeru na trhu a v tomto smere dokážeme byť nápomocní,“ konštatoval Galacz.
Lead Ventures bude v priemere investovať do jednotlivých spoločností viac ako 2 milióny eur, čo im má pomôcť rásť v ich ďalšej fáze vývoja. Celkovo pôjde o sumu 100 miliónov eur, ktorú chce spoločnosť preinvestovať v dvoch kapitálových fondoch.
MOL a MFB Invest, investičná časť Maďarskej rozvojovej banky (MFB), vyčlenili do prvého fondu po 25 miliónov eur s cieľom zamerať sa najmä na maďarské investície. MOL figuruje aj v druhom fonde, kde poskytne ďalších 25 miliónov eur, rovnako ako Maďarská banka pre export a import (Exim). Ten sa zameria na podporu zabehnutých start-upov v Českej republike, na Slovensku a v ďalších európskych krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy