Portugalský priemysel a nezamestnanosť v júni klesli a maloobchod spomalil

Z Portugalska prišli v pondelok zmiešané správy. Produkcia jeho priemyslu totiž v júni klesla, už druhýkrát po sebe, aj keď menej ako v predchádzajúcom mesiaci. A zároveň tempo rastu maloobchodného predaja sa spomalilo, zatiaľ čo nezamestnanosť v krajine sa znížila. Dôvera spotrebiteľov sa napriek tomu zhoršila, ale celková dôvera v portugalskú ekonomiku stúpla. Ukázali to údaje, ktoré dnes zverejnil portugalský štatistický úrad.
Podľa štatistík sa výkon priemyslu v Portugalsku v júni znížil o 0,9 %, po májovom strmom páde o 2,6 %, z toho produkcia vo výrobnom sektore v júni klesla o 1,5 %.
V medzimesačnom porovnaní však priemysel v júni zvýšil svoju produkciu o 1,1 % oproti máju, keď zaznamenal pokles o 2 %.
Štatistický úrad v separátnej správe informoval, že medziročné tempo rastu maloobchodného predaja v júni zoslablo a kleslo na 3,3 % z májových 5,6 %. A medzimesačne sa júnové tržby znížili o 1,2 %, kým ešte v máji stúpli o 4,7 %.
Ďalšia správa štatistického úradu odhalila, že sezónne očistená miera nezamestnanosti sa v júni znížila na 6,7 % zo 7 % v máji.
Počet nezamestnaných v evidencii úradov v júni klesol na 347.100 z 362.800 v predchádzajúcom mesiaci.
Štatistický úrad tiež oznámil, že index spotrebiteľskej dôvery v júli klesol na 1,3 z 2,8 bodu v júni.
Ale celkový indikátor ekonomického sentimentu (ESI) v Portugalsku vzrástol z júnových 2,4 na 2,5 bodu v júli a je najvyšší od mája 2002.

Súvisiace články

Aktuálne správy