Britská medziročná inflácia v júni stagnovala vo výške 2,4 %

Libra po zverejnení správy o inflácii voči doláru klesla o 0,6 percenta na 1,3037 USD/GBP, čiže k blízkosti desaťmesačného minima.

Medziročná inflácia vo Veľkej Británii v júni stagnovala na úrovni 2,4 percenta, pričom trh očakával, že posilní na 2,6 percenta. Britský štatistický úrad v stredu informoval, že zlacnenie odevov a hračiek pomohlo vykompenzovať rast cien energií a pohonných hmôt.

Hoci inflácia v krajine zostáva nad hranicou 2 percentá, ktorá je podľa Bank of England želanou úrovňou, vynorili sa otázky, či jej výbor pre menovú politiku 2. augusta odhlasuje ďalšie zvýšenie úrokov. Britská libra po zverejnení správy o inflácii voči doláru klesla o 0,6 percenta na 1,3037 USD/GBP, čiže k blízkosti desaťmesačného minima.

Všeobecne sa predpokladalo, že britská centrálna banka zdvihne základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na 0,75 percenta. Vývoj inflácie však naznačuje, že to možno nie je isté. Podľa Samuela Tombsa zo spoločnosti Pantheon Macroeconomics údaje o júnovej inflácii znamenajú, že názory za a proti zvýšeniu úrokov budú na augustovom zasadaní výboru pre menovú politiku veľmi vyrovnané.

Súvisiace články

Aktuálne správy