Nemecko zaznamenalo v 1. polroku nový rekord vo výrobe obnoviteľnej energie

Nemecko zaznamenalo v prvých šiestich mesiacoch roka nový rekord vo výrobe energie z obnoviteľných zdrojov, najmä z vetra. Prvýkrát v histórii krajiny totiž jej produkcia prekonala hranicu 100 miliárd kilowatthodín (kWh).
Podľa údajov energetického gigantu E.ON, produkcia elektriny z vetra, slnka, vody a biomasy v období január – jún 2018 dosiahla 104 miliárd kWh. To predstavuje nárast o približne 9 % v porovnaní s 1. polrokom 2017 a novú rekordnú úroveň.
Výroba energie v nemeckých veterných elektrárňach, ktoré sú koncentrované najmä na severe krajiny, sa pritom podieľala na celkovej produkcii z obnoviteľných zdrojov približne polovicou, konkrétne 55 miliardami kWh. To je o 7 miliárd kWh viac ako v rovnakom období minulého roka.
Výroba solárnej energie dosiahla 21 miliárd kWh, energie z biomasy 20 miliárd kWh a z vody 9 miliárd kWh.
Solárna energia generovaná súkromnými osobami, napríklad z fotovoltaických panelov na strechách súkromných domov nie je zahrnutá do tejto produkcie.
E.ON ďalej uviedol, že najvyššia jednodňovú produkcia bola evidovaná 3. januára, keď sa v celej krajine vyrobilo 1,1 miliardy kWh obnoviteľnej energie.

Súvisiace články

Aktuálne správy