Rast talianskej ekonomiky bude slabší, než sa čakalo

Zotavovanie talianskej ekonomiky bude postupovať slabším tempom, než sa pôvodne predpokladalo. Uviedla to v stredu talianska federácia zamestnávateľov Confindustria, ktorá zároveň poukázala na "vysoký stupeň neistoty," čo sa týka ekonomických plánov novej populistickej vlády.

Zotavovanie talianskej ekonomiky bude postupovať slabším tempom, než sa pôvodne predpokladalo. Uviedla to v stredu talianska federácia zamestnávateľov Confindustria, ktorá zároveň poukázala na „vysoký stupeň neistoty,“ čo sa týka ekonomických plánov novej populistickej vlády.
Confindustria v najnovšom odhade počíta tento rok s rastom talianskej ekonomiky o 1,3 %. Na budúci rok by sa podľa zamestnávateľov malo tempo rastu spomaliť na 1,1 %. V predchádzajúcej prognóze zverejnenej v decembri počítala Confindustria tento rok s rastom o 1,5 % a v roku 2019 o 1,2 %.
„Talianska ekonomika rastie, ale slabým tempom,“ uviedla Confindustria. Zároveň dodala, že vývoj ekonomiky bude ovplyvnený najmä slabším dopytom po talianskom exporte a klesajúcimi domácimi investíciami.
Zamestnávatelia zároveň upozornili na nervózne reakcie trhov na výsledok talianskych parlamentných volieb z marca tohto roka. Tie viedli k vzniku vlády z extrémne pravicovej Ligy Severu a protisystémového Hnutia piatich hviezd. Nasledovalo zvýšenie výnosov talianskych dlhopisov, čím sa krajine zvýšili náklady na obsluhu dlhu. Situácia v Taliansku však zvýšila výnosy dlhopisov aj v prípade ďalších krajín na juhu Európy.
„Riziko rozšírenia problémov z Talianska do ďalších krajín je evidentné,“ uviedla federácia talianskych zamestnávateľov. Nová talianska vláda totiž sľubuje výrazné zvýšenie sociálnych výdavkov. Zároveň ale sľubuje, že bude rešpektovať rozpočtové pravidlá Európskej únie. „Nie je jasné, ako chcú tieto dve veci zladiť,“ dodala Confindustria.

Súvisiace články

Aktuálne správy