Čo znamenajú? Sprievodca skratkami pre reformu eurozóny

, FT Foto: SITA/AP,TASR/AP

Viete aký je rozdiel medzi ESM, EMF a SRF? Financial Times oslovil odborníkov na Brusel a zostavil sprievodcu reformou eurozóny, aby sme sa aj my, laici, vedeli zorientovať v závratnej zbierke skratiek z oblasti, o ktorej budú vedúci predstavitelia EÚ v piatok diskutovať.

• SRF – Jednotný fond na riešenie krízových situácií
Od roku 2016 sa SRF stáva časťou bankovej únie EÚ a vytvára peňažné prostriedky z poplatkov na bankový systém, ktoré sa použijú na pokrytie nákladov likvidácie zlyhaných bánk. Vlády eurozóny sa rozhodli vytvoriť rezervný núdzový zdroj peňazí, ak by sa niekedy vyčerpala hotovosť. Je pravdepodobné, že to bude približne 60 miliárd EUR. "Je to jediné zlaté vajce summitu," povedal diplomat Európskej únie. Kľúčové rozhodnutia o tom, ako sa bude regulovať a kedy vstúpi do platnosti sa odkladajú na december.

• ESM – Európsky stabilizačný mechanizmus
Záchranný fond eurozóny pre krajiny, ktoré sa dostanú do problémov, získa nové právomoci. ESM, ktorý využíva vládne peniaze na získanie hotovosti na trhoch, bude vytvárať zdroje pre SRF. Jeho cieľom je získať vyššiu prioritu pri navrhovaní budúcich programov záchrany.

• EMF – Európsky menový fond
Upravený ESM získa nový názov. EMF je pracovný názov, Európska centrálna banka ho vetovala, lebo sa jej nepáči výraz "peňažný". Bruselský briefing chce vyhodnotiť ďalšie návrhy. "Bazooka" a "The Magic Money Tree" patria medzi obľúbené.

• Fiškálna kapacita
Zastrešovací termín, spôsob ako posilniť palebnú silu boja proti kríze v eurozóne. Najvýznamnejším plánom je francúzsko-nemecký návrh rozpočtu v eurozóne, ale aj iné nápady sú v hre, ako návrh  Európskej komisie, ktorá prišla s Európskym investičným stabilizačným fórom, ktorý poskytuje úvery až do výšky 30 miliárd eur ekonomikám postihnutým hospodárskym poklesom.

• "Mesebergská deklarácia"
Nemecká spolková kancelárka Merkelová a francúzsky prezident Macron sa počas svojho rokovania 19. júna 2018 na zámku Meseberg  dohodli na spoločných reformných návrhoch pre Európsku úniu. Je to už spomínaná francúzsko-nemecká dohoda, osemstránkový text, ktorého najpopulárnejšou myšlienkou je rozpočet eurozóny. Deklarácia je nejasná v tom, čo by mala robiť, alebo ako by mala byť financovaná, ale navrhla využiť čerpanie daní z finančných transakcií alebo digitálne dane. Francúzi chcú, aby bola financovaná vo výške 20 miliárd EUR ročne. Holanďania a Dáni nesúhlasia, ostatné krajiny sa tiež nestotožňujú s takouto myšlienkou. Mesebergskej deklarácii sa okrem rozpočtu píše, že Európa čelí štyrom hlavným výzvam, ktoré si vyžadujú spoločné odpovede: zahraničná a bezpečnostná politika, európska migračná a azylová politika, budúcnosť hospodárskej a menovej únie a politika hospodárskej súťaže.

• "Nová Hansa"
Hanseatická liga je rozvíjajúca sa aliancia malých krajín EÚ, ktorým sa nepáči spojenie Merkelová-Macron. Na čele s Holandskom, vrátane Írov a Pobaltských krajín, tieto vlády vo všeobecnosti podporujú väčšiu národnú zodpovednosť za vytváranie spoločných výdavkových nástrojov v eurozóne. Aj napriek tomu, že všetci nesúhlasia, chce Hansa vyjadriť svoj názor v reformnej diskusii. "Je to skôr proces, než podstata," povedal nemenovaný národný diplomat. Liga je tradičným spojencom Berlína v mnohých témach eurozóny. "Sme tu, aby sme vyčistili nemecký neporiadok," povedal člen klubu.

• EDIS – Európsky systém poistenia vkladov
Konečná stanica bankovej únie. Systém EDIS by nakoniec znamenal, že vklady klientov v bankách pod 100 000 EUR sú garantované peniazmi daňových poplatníkov v eurozóne. Nemecko už dávno odmietlo túto myšlienku a podarilo sa mu postaviť EDIS mimo záujmu. Vedúci predstavitelia EÚ v piatok pravdepodobne požiadajú ministrov financií, aby "pracovali na pláne s cieľom začať politické rokovania".

• NPL – zlyhané pôžičky, nesplácané úvery
Ide o masívnu prekážku pri napredovaní  integrácie eura. Znižovanie NPL sa stalo predpokladom pre aktiváciu spätného nastavenia SRF. Problém zlých pôžičiek je najsilnejší v Taliansku, Grécku a na Cypre.

• CAC – koncept kolektívnej asistencie
Horúci zemiak v kríze štátneho dlhu. Opisuje systém, ktorý uľahčuje donútenie držiteľov dlhopisov, aby utrpeli straty v reštrukturalizácii dlhu krajiny. V Mesebergskej deklarácii sa uvádza forma osobitných CAC, ktoré by znížili silu odstupujúcich veriteľov, aby odolali kolapsu. Taliansko, ktoré má najväčší dlh z jadra eurozóny, koncept odmieta.

• December
Očakávania pre blížiaci sa summit eurozóny sa výrazne znížili. Riešenie problémov s migráciou a veľké rozhodnutia o eure sa presúva na december.

Súvisiace články

Aktuálne správy