V digitalizácii daňovej správy sme podľa Kažimíra pokročili

Minister financií Peter Kažimír však pripúšťa, že vo zvyšovaní efektivity správy daní zostávajú aj problémy a ešte nejaký čas potrvá, kým sa dopracujeme k stavu férového zdaňovania.

Slovensko urobilo v posledných rokoch významný posun v digitalizácii správy daní a viaceré riešenia boli aj dobrým príkladom pre zahraničných partnerov. Uviedol to v utorok pri príležitosti výročného zasadnutia organizácie IOTA, ktorá združuje daňové správy v Európe, minister financií Peter Kažimír. Zároveň však priznal, že na Slovensku stále existuje pri správe daní množstvo problémov. „Ešte bude trvať nejaký čas, aby sme dosiahli úroveň férového zdaňovania tak, ako je to vo väčšine krajín západnej Európy,“ povedal.

Slovensko utorňajším výročným zasadnutím IOTA v Bratislave ukončilo svoje ročné predsedníctvo v tejto organizácii. Výkonný tajomník organizácie Miguel Silva Pinto pri tejto príležitosti ocenil, že počas slovenského predsedníctva sa dosiahol pokrok v spolupráci jednotlivých členov. Zároveň potvrdil, že posledný rok bol zároveň príležitosťou pre Slovensko ukázať, ako napreduje vo zvyšovaní efektivite výberu daní.

Témou výročného zasadnutia bola pritom najmä téma digitalizácie. Podľa šéfa finančnej správy Františka Imreczeho sa v tomto smere na Slovensku v posledných rokoch urobilo relatívne veľa. Okrem iného spomenul zavedenie analytiky pri boji proti daňovým podvodom na DPH, vybudovanie portálu finančnej správy, zavedenie umelej inteligencie pri komunikácii daňovníkov s call centrom či elektronizáciu registračných pokladníc.

Digitalizácia pritom znamená podľa ministra financií Petra Kažimíra pre daňové správy jednotlivých štátov veľkú príležitosť, aby boli schopné si efektívnejšie vymieňať informácie či zdieľať svoje postupy. Aj toto ich môže posunúť k cieľu vybrať viac zdrojov pri stávajúcich daňových sadzbách a dosiahnuť ideálny stav férového zdaňovania, dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy