Wells Fargo je ďalšia v poradí, kto blokuje nákupy kryptomien na kreditné karty

, newsbtc Foto: SITA/AP

Napriek zákazu banka naznačila, že môže byť iba dočasný a priebežne, ako sa trh vyvíja, bude túto problematiku vyhodnocovať.

"Robíme to preto, aby sme boli v celej spoločnosti Wells Fargo konzistentní kvôli viacerým rizikám spojeným s touto nestabilnou investíciou. Toto rozhodnutie je v súlade s postupom celého odvetvia," povedala Shelley Millerová, hovorkyňa finančnej inštitúcie.

Vo februári boli Citigroup, JPMorgan Chase a Bank of America prvými bankami, ktoré zaviedli obmedzenia na nákup kryptomien kvôli obavám z volatility a vysokému finančnému riziku. Je prekvapujúce vidieť, že k podobnému kroku sa Wells Fargo odhodlá až po niekoľkých mesiacoch, ale je možné, že spoločnosť doteraz neutrpela finančné škody z takého obchodovania.

Wells Fargo je nepochybne jednou z najväčších finančných inštitúcií v USA, ohodnotená na akciovom trhu na neuveriteľných 270 miliárd dolárov. Vidieť tak veľkého finančného hráča, ako obmedzuje svojich klientov z prístupu na trh so špekuláciami, vyvoláva určité obavy. Opačný tábor ale považuje tento krok za opodstatnený, pretože dlhy z kreditných kariet začali rásť vďaka nákupom niektorých kryptomien. Podľa správy spoločnosti LendEDU, približne 18 % investorov použilo na financovanie kryptoobchodu kreditné karty. Približne pätina z uvedených 18 % však nebola schopná splatiť svoje dlhy. Podobné čísla banky nekomentujú, je ale pravdepodobné, že niektorí dlžníci dlhujú značné sumy veriteľom práve kvôli kryptomenám.

Táto nízka miera splácania dlhu môže mať niečo spoločné s klesajúcimi cenami, ktoré zaznamenal trhu s kryptomenami za ostatné mesiace. Strach z toho, že niečo nestihnú, sa stal bežnou ideológiou pre investorov so špekuláciami, pričom mnohí nešťastníci nakupujú za najvyššie ceny a snažia sa o úspešnú investíciu. K tomu prispievajú aj nespočetné príbehy na internetových fórach, ktoré hovoria o investoroch, ktorí sú ochotní vziať si skutočne veľké pôžičky len preto, aby získali viac kryptoaktív. Väčšina z týchto príbehov sa neskončila dobre, pretože ceny klesli o viac ako 70 %, čím sa títo investori dostali do veľmi ťažkej finančnej situácie.

Súčasné situácia ohľadom kryptomien stále nedáva jasné odpovede na mnohé otázky. Preto nečudo, že niektoré tradičné inštitúcie sa tomuto odvetviu zďaleka vyhýbajú, a iné ho ochotne vítajú s otvorenou náručou. V priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov a rokov, tak ako trh s kryptomenami rastie, sa ale ale aj tradiční hráči finančného biznisu budú musieť rozhodnúť. Či pôjdu proti alebo s kryptomenami.

Súvisiace články

Aktuálne správy