Indikátory OECD naďalej signalizujú stabilný rast ekonomiky

Zložený vedúci indikátor pre celú OECD v apríli medzimesačne oslabil na 99,9 bodu z úrovne 100 bodov, ale podľa organizácie stále naznačuje stabilný hospodársky rast.

Hospodárstvo krajín združených v Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) by si celkovo malo udržať stabilný rast. Vyplýva to z vývoja zložených vedúcich indikátorov (CLI), ktoré signalizujú ekonomickú aktivitu v najbližších šiestich až deviatich mesiacoch. Index pre celú OECD v apríli medzimesačne oslabil na 99,9 bodu z úrovne 100 bodov, ale podľa organizácie stále signalizuje stabilný rast ekonomiky.

Naďalej stabilne rásť by mali hlavne hospodárstva USA a Japonska. Americký CLI sa v apríli medzimesačne nezmenil a zostala na úrovni 100,2 bodu. Podobne japonský ukazovateľ si zachoval úroveň 99,9 bodu, na ktorej bol v marci. V prípade eurozóny však CLI v apríli oslabil na 100,1 bodu z marcových 100,2 bodu, čo podľa OECD naznačuje zmiernenie hospodárskeho rastu. Zložený vedúci indikátor Veľkej Británie naďalej signalizuje spomaľovanie rastu a v apríli klesol na 99 bodov z marcovej hodnoty 99,1 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy