Z mierovej dohody medzi USA a Severnou Kóreou sa Čína radovať veľmi nebude

, CNBC Foto: SITA/AP

Čína pozorne sleduje, aký druh mierovej dohody vzišiel zo stretnutia medzi severokórejským vládcom a americkým prezidentom. Geopolitické a bezpečnostné záujmy Pekingu ovplyvní, ak dohoda zníži vojenskú prítomnosť USA v Ázii.

Ukončenie vojenskej prítomnosti USA v Južnej Kórei je hlavná požiadavka Kimovej administratívy na likvidáciu svojho jadrového arzenálu. To by podľa očakávaní naplnilo cieľ Číny, minimalizovať vplyv Ameriky v Ázii. Peking a Pchjongjang majú rovnaké ciele pre summit Trump-Kim: donútiť Biely dom, aby uvoľnil sankcie voči izolovanému národu. "Čína a Severná Kórea už prerušili obchodovanie, táto dohoda spočíva v tom, že Čína obnoví niektoré ekonomické vzťahy s Kimovou vládou, ak táto zmrazí testy raketových a jadrových zbraní,“ vysvetlil Gregory Kulacki z think tanku Atlantic Council.

Ale "aby Čína pootvorila hospodárske dvere, musí prísť k určitému uvoľneniu týchto sankcií, čo znamená, že bude musieť byť nejaký ústupok zo strany Spojených štátov," pokračoval Kulacki a dodal, že takýto scenár by predstavoval víťazstvo pre Pchjongjang i Peking.

Počas májového stretnutia čínsky vodca opätovne zdôraznil podporu Severnej Kórey, ak sa bude držať denuklearizácie, zatiaľ čo Kim údajne reagoval s tým, že Pchjongjang nebude potrebovať jadrové zbrane, ak "príslušná strana" upustí od svojho "nepriateľskej politickej a bezpečnostnej  hrozby ", čo sa očividne týka USA.

Dohodnutá denuklearizácia pre Severnú Kóreu znamená aj postupné reformy a otváranie svojej spoločnosti voči svetu, čo vyvolá dynamiku v jej ekonomike. Komunistická strana ale bude opatrná, pokiaľ ide o vyhliadky na opätovne zjednotenú Kóreu. Keby sa Sever a Juh spojili, nový štát by mohol skončiť pod vplyvom USA. Ak bol Trump skutočne úspešný, Čína by mohla čeliť silnejšej, väčšej a nakoniec znovuzjednotenej Kórei ako spojeneckému partnerovi USA. Za najhorší scenár pre Peking by bola dohoda, že by USA, Južná Kórea a Severná Kórea vytvorili nejakú skupinu alebo alianciu, ale to je nepravdepodobné. Obavy Číny z výsledku posilneného vzťahu medzi USA a Severnou Kóreou dokážu prevážiť túžbu dosiahnuť denuklearizáciu, tvrdia odborníci odvolávajúc sa na tamojšiu geopolitickú situáciu.

Okrem toho sa čínski predstavitelia obávajú, že "netradičný" prezident, akým je Trump, by "dokázal urobiť niečo skutočne dosť dramatické." Číňania považujú geopolitickú hru, za hru v ktorej nikdy nevyhrajú. "Akékoľvek zlepšenie vzťahov medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou bude z čínskej perspektívy znamenalo stratu pre Čínu," myslí si Paul Haenle, šéf Carnegie–Tsinghua Center.

Súvisiace články

Aktuálne správy