Ceny ropy v piatok aj za celý týždeň klesli

Ceny ropy v piatok (8.6.), posledný deň tohto obchodného týždňa, klesli. Investori majú totiž obavy zo zvyšovania americkej produkcie a klesajúceho dopytu v Číne. Americká Banka JP Morgan preto znížila svoju prognózu rastu cien komodity v tomto roku.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júli uzavrel v piatok obchodovanie pri cene 65,74 USD (55,93 eura), čo bolo o 21 centov menej ako v predchádzajúci deň. Za celý týždeň klesla cena WTI o 0,3 %.
Cena augustového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa v piatok znížila o 86 centov na 76,46 USD za barel a za celý týždeň klesla o 0,5 %.
Ceny ropy sa v uplynulých troch týždňoch znížili z trojročného maxima pre obavy obchodníkov z narastajúcej ponuky. A v piatok sa ceny komodity dostali pod väčší tlak po tom, ako údaje z Číny naznačili, že dopyt v ázijskej krajine, ktorá je druhým najväčším svetovým spotrebiteľom ropy, klesol. A zároveň produkcia v USA sa neustále zvyšuje.
JP Morgan znížila svoju predpoveď pre priemernú cenu WTI za rok 2018 o 3 USD na 62,20 USD za barel. Banka uviedla, že geopolitické napätie a pretrvávajúce riziká narušenia dodávok môžu v druhej polovici roku 2018 posunúť ceny vyššie. Očakáva však, že na konci roka budú nižšie a zostanú limitované aj v roku 2019.
A údaje čínskeho colného úradu ukázali, že dovoz ropy do ázijskej krajiny v máji klesol z aprílového rekordného objemu. vysokého zásahu v predchádzajúcom mesiaci.
Ďalším faktorom, ktorý ovplyvnil obchodovanie s ropou, je zvyšujúca sa produkcia v USA, ktorá minulý týždeň zaznamenala ďalší rekord – 10,8 milióna barelov denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy