Výrobné ceny v eurozóne v apríli medzimesačne stagnovali

Medziročne sa aprílové ceny priemyselných výrobcov eurozóny zvýšili o 2 %.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne sa v apríli medzimesačne nezmenili, ale v rámci celej 28-člennej Európskej únie posilnili o 0,1 percenta. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa aprílové ceny priemyselných producentov v eurozóne zvýšili o 2 percentá a v rámci celej EÚ vzrástli o 2,4 percenta. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku priemyselné výrobné ceny v apríli medzimesačne stúpli o 0,4 % a medziročne o 4,3 percenta, pričom medziročný rast bol v rámci EÚ štvrtý najsilnejší. Výraznejšie výrobné ceny medziročne posilnili v Estónsku (5,6 %), vo Veľkej Británii (4,7 %) a v Lotyšsku (4,6 %). Pokles výrobných cien oproti aprílu minulého roka evidovali v Írsku (-1,9 %), na Cypre (-1,8 %) a v Luxembursku (-1,3 %).

Najvýraznejší medzimesačný rast výrobných cien v apríli evidovali v Grécku (1,8 %), Lotyšsku (1,1 %) a v Španielsku a Veľkej Británii (zhodne 0,7 %). Najviac sa aprílové ceny priemyselných výrobcov medzimesačne znížili v Estónsku (-1,4 %) a Francúzsku a Taliansku (zhodne -0,7 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy