Eurokomisia navrhla vyčleniť 365 miliárd eur pre agrosektor EÚ po roku 2020

Európska komisia (EK) v piatok v rámci prípravy dlhodobého rozpočtu EÚ na roky 2021 – 2027 navrhla modernejší a zjednodušený prístup k spoločnej poľnohospodárskej politike. Pre agrorezort Únie navrhla vyčleniť 365 miliárd eur.
Komisia zdôraznila, že jej návrhy poskytnú členským štátom väčšiu flexibilitu a tiež zodpovednosť pri rozhodovaní o tom, kde a ako investujú pridelené finančné prostriedky z tejto obálky, aby dosiahli ambiciózne ciele EÚ v podobe inteligentného, odolného, udržateľného a konkurencieschopného poľnohospodárskeho odvetvia a aby zabezpečili spravodlivú a lepšie zacielenú podporu príjmov poľnohospodárov.
Exekutíva EÚ pripomenula, že ide o návrhy, ktoré majú zabezpečiť, aby spoločná poľnohospodárska politika obstála aj v budúcnosti, aby naďalej podporovala poľnohospodárov a vidiecke spoločenstvá, stála na čele trvalo udržateľného rozvoja poľnohospodárstva a odrážala ambície EÚ v oblasti starostlivosti o životné prostredie a v oblasti klímy.
Eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan upozornil, že návrh EK je výsledkom jej záväzkov zameraných na modernizáciu a zjednodušenie spoločnej poľnohospodárskej politiky. „Poskytujeme členským štátom skutočnú subsidiaritu, zabezpečujeme odolnejšie poľnohospodárske odvetvie v Európe a zvyšujeme environmentálne a klimatické ambície tejto politiky,“ uviedol pred novinármi.
Návrh rozpočtu pre európsky agrosektor po roku 2020 musí schváliť Európsky parlament, ako aj ministri členských krajín (Rada EÚ).

Súvisiace články

Aktuálne správy