Čína je opäť bližšie k tom, aby sa z juanu stala rezervná mena

, QZ Foto:SITA/AP

Vedúci predstavitelia africkej centrálnej banky v súčasnosti diskutujú o tom, či budú držať juan ako súčasť svojich devízových rezerv.

Vládni predstavitelia 14 afrických národov vo východnej a južnej Afrike sa stretli v hlavnom meste Zimbabwe v Harare, aby diskutovali o správe štátnych rezerv. Píše o tom štátna čínska tlačová agentúra Xinhua. Fórum zorganizoval Inštitút makroekonomického a finančného riadenia východnej a južnej Afriky (MEFMI), čo je regionálne združenie s členmi z Angoly, Keni, Tanzánie, Zambie a Tanzánie. Okrem stratégie o tom, ako zlepšiť pozície členských štátov počas globálneho hospodárskeho poklesu, politickí predstavitelia diskutovali o tom, ako držať krok s rozsiahlymi zmenami vo svetovom hospodárstve, kde sa z Číny stáva dominantný hráč.

"Väčšina krajín regiónu MEFMI má pôžičky alebo granty od Číny a splatiť by ich mali iba v renminbi (čínsky jüan)," uviedla hovorkyňa MEFMI Gladys Siwela-Jadagu. "Keďže Čína je najväčším obchodným partnerom pre viac ako 130 krajín, hlavnou výzvou pre africké krajiny je, ako ťažiť z nového modelu medzinárodného obchodu," dodala.

Tento krok podčiarkuje tlak Číny na internacionalizáciu svojej meny s cieľom podporiť obchod a investície. Pokiaľ ide o Afriku, súčasný záujem o juan znamená posilnenie vzťahov medzi Čínou a Afrikou, najmä keď je Čína ochotná poskytovať pôžičky, financuje projekty od energetického sektora cez dopravu až po poľnohospodárstvo, telekomunikácie a infraštruktúru. Vzhľadom na to, že Čína preberá čoraz silnejšiu pozíciu v globálnom ponímaní, mnoho afrických národov sa hlási k čínskej medzinárodne podporovanej banke, ktorá dokáže poskytovať výhodnejšie pôžičky rozvíjajúcim sa ekonomikám, čo im pomáha zbaviť sa mnohých dlhov.

Pekinská prísna kontrola kapitálových tokov a nedostatočná transparentnosť menovej politiky však naďalej tlmia globálnu dôveru investorov v jüan. Napriek tomu Medzinárodný menový fond je za pridanie renminbi do svojho koša mien zvláštneho práva čerpania, ako alternatívu pre dolár, čo je globálne rezervné aktívum. To podnietilo banky po celom svete, aby nahradili svoje dolárové rezervy  juanom. Európska centrálna banka vlani zmenila časť svojej rezervy v amerických dolároch na čínsku menu vo výške 500 miliónov eur. Nigéria v marci podpísala s Čínou menový swap v hodnote 2,4 miliárd dolárov, čo spoločnostiam umožnilo vyhnúť sa ťažkostiam s obchodovaním v dolároch v prípade ich biznisu v Číne a naopak.

Súvisiace články

Aktuálne správy