Nepochopiteľné: Finančné trhy hodnotia európske akcie ako veľmi rizikové

, Natixis Foto: thinkstock

Nehovorí sa o tom, ale európske akcie sú na medzinárodných trhoch vnímané ako veľmi rizikové aktívum a ich rizikovosť znateľne prevyšuje akcie na japonských a amerických trhoch, a dokonca aj na trhoch rozvíjajúcich sa krajín. Podľa francúzskej banky Natixis je to neprávom.

"Averzia k riziku na finančných trhoch od začiatku roka 2018 značne vzrástla. Prispelo k tomu vyššie riziko protekcionizmu, geopolitické tenzie na Blízkom východe a v Rusku aj vyššia neistota ohľadom globálneho rastu. Preto sa zvýšili všetky rizikové prémie," tvrdí ekonóm francúzskej banky Natixis Patrick Artus. Podľa neho sa riziko prudko zvýšilo už v januári 2018 a aj keď sa potom dostavila určitá korekcia, nachádzame sa stále vo výrazne rizikovejšom prostredí ako vlani aj ako v druhej polovici roka 2016.

Artus následne tvrdí, že opísaný vývoj z akciových trhov vyspelých krajín najviac postihol práve európske akcie, rri ktorých sú rizikové prémie dlhodobo sústavne vyššie ako v USA a Japonsku. Keď sa potom na konci minulého roka vydali všetky tri trhy po predchádzajúcom poklese opäť smerom hore, citlivo reagovala najmä Európa. Ekonóm Natixis vidí príčinu najmä správaní sa zahraničných investorov a ETF.

Súvisiace články

Aktuálne správy