Rast nemeckej ekonomiky sa v 1. štvrťroku výrazne spomalil

Rast nemeckej ekonomiky sa v 1. kvartáli v porovnaní s vývojom na záver minulého roka výrazne spomalil, ako v medzikvartálnom, tak v medziročnom porovnaní. Najvýraznejšie sa pod to podpísal vývoj v zahraničnom obchode. Ukázali to vo štvrtok zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis, ktorý tým potvrdil predbežný odhad z polovice mája.
Hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol v 1. štvrťroku medzikvartálne o 0,3 % po 0,6-% raste vo 4. kvartáli minulého roka. Výsledok za 1. kvartál, ktorý potvrdzuje predbežný odhad z 15. mája, znamená najslabší medzikvartálny rast za viac než rok.
Najviac sa pod spomalenie rastu podpísal vývoj v zahraničnom obchode. Vývoz klesol o 1 % a dovoz sa znížil o 1,1 %. Naopak, pozitívne sa pod vývoj HDP podpísal domáci dopyt, konkrétne výdavky spotrebiteľov, ktoré sa zvýšili o 0,4 %. Naopak, verejné výdavky klesli o 0,5 %, čo predstavuje prvý pokles za takmer päť rokov.
Medziročne vzrástla nemecká ekonomika o 1,6 %, uviedol štatistický úrad. Opäť tak potvrdil predbežný odhad z 15. mája. Tempo rastu sa tak aj v medziročnom porovnaní výrazne spomalilo, keď vo 4. štvrťroku vzrástla nemecká ekonomika medziročne o 2,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy