Airbus zavedie opatrenia v súlade s rozhodnutím WTO o dotáciách

Európsky koncern Airbus plánuje zaviesť opatrenia, ktoré budú v súlade s rozhodnutím Svetovej obchodnej organizácie (WTO) o dotáciách na lietadlá A350 a A380. Oznámil to v utorok právnik koncernu.
Tento krok prichádza po tom, ako Spojené štáty získali právo zaviesť sankcie na produkty Európskej únie (EÚ) po tom, ako dosiahli čiastočné víťazstvo v 14-ročnom spore na pôde WTO, ktorý sa týkal podpory pre Airbus od európskych vlád.
EÚ tvrdí, že očakáva neskôr v tomto roku podobný verdikt aj v paralelnom spore ohľadne podpory amerického výrobcu lietadiel Boeing od vlády USA.
„Oznámime kompletný balík opatrení, aby sme plne vyhoveli rozhodnutiu z minulého týždňa,“ povedal Karl Hennessee, vedúci právnik Airbusu.
Verdikt v spore o dotácie prichádza v čase, keď na oboch stranách Atlantiku panuje napätie v súvislosti s americkými clami na oceľ a hliník a vplyvu rozhodnutia Washingtonu ukončiť jadrovú dohodu s Iránom na európske firmy.
Je tiež súčasťou zápasu medzi EÚ a Spojenými štátmi o dotácie na lietadlá, ktoré by mohli spôsobiť odvetné opatrenia.
Pri vzácnom verejnom stretnutí uviedol hlavný externý právnik spoločnosti Boeing Robert Novick, že USA po verdikte WTO získali možnosť zamerať sa na akékoľvek európske produkty, nielen z leteckého a kozmického priemyslu. Dodal, že USA môžu vypracovať zoznam produktov, v prípade ktorých by mohli zvážiť „protiopatrenia.
Transatlantický spor vyplýva zo vzájomných tvrdení, že dvaja najväčší výrobcovia lietadiel na svete profitovali z nelegálnych dotácií vo forme vládnych pôžičiek pre Airbus a výskumných grantov alebo daňových úľav pre Boeing.

Súvisiace články

Aktuálne správy