Hackerská superveľmoc má z kybernetických útokov 650 miliónov dolárov

, Public Radio International;politico Foto: SITA/AP

Agenti konajúci v mene vládnuceho režimu ukradli okolo 650 miliónov dolárov prostredníctvom kybernetických útokov. Tak znie výsledok výskumu Simona Choiho, poradcu pre národnú spravodajskú službu CIA pre oblasť Južnej Kórei. A to je údajne len časť ich celkovej aktivity.

Winn vysvetľuje, ako sa severokórejská vláda rýchlo stala svetovým lídrom v oblasti hackerstva, a to aj napriek chudobe a ekonomickej izolácii. Krátko po tom, čo sa k moci dostal vodca Kim Čong-un v roku 2011, dokonale zmenil Generálny úrad pre prieskum, čo je severokórejská verzia CIA, o ktorej sa predpokladá, že je len pár rokov stará. Do popredia sa dostali počítačové útoky. Špičkoví inžinieri na najlepších univerzitách v krajine si vďaka agentúre budujú svoju profesionálnu a politickú kariéru. Cestujú do zahraničia a v krajinách ako je India a Malajzia sa predstavujú ako obchodníci alebo dovozcovia. V skutočnosti ide ale o počítačové útoky proti finančným inštitúciám vo všetkých častiach sveta, odznelo vo vysielaní Public Radio International.

V rozhovore s bývalým severokórejským hackerom, ktorý zbehol  do Južnej Kórey, štát bude často podporovať rodiny týchto hackerov, presúvať ich z vidieka do hlavného mesta Pchjongjangu, kde si môžu "vychutnať skvelý luxus: teplú vodu kedykoľvek, elektrickú energiu, ale aj vzácne potraviny ako napríklad banány. To pomáha znižovať pravdepodobnosť, že severokórejský hacker pôsobiaci v zámorí, s neobmedzeným prístupom k internetu, urobil niečo nerozumné. Finančná stabilita jeho rodiny závisí od toho, či zostane lojálny voči režimu.

Od roku 2011 sa hackeri zo Severnej Kórey zapájajú do desiatok krádeží, vrátane krádeže 81 miliónov dolárov z centrálnej banky v Bangladéši prostredníctvom Federálnej rezervnej banky. Tiež sú podozriví, že sa zamerali na množstvo búrz obchodujúcich s kryptomenami v Japonsku a Južnej Kórei. Čoraz viac predstavujú tieto kybernetické útoky hrozbu pre medzinárodné spoločenstvo.

Len málo ľudí dokáže predpovedať výsledok nevídaného júnového stretnutia prezidenta Donalda Trumpa s Kim Čong-unom v Singapure. Hovoriť by mali o denuklearizácii a normalizácii vzťahov. Signály z Pchjongčangu ale naznačujú, že to nemusí ísť hladko.

Zaujímavosťou v tejto súvislosti je, že americký prezident údajne používa mobilné telefóny, ktoré nie sú vybavené bezpečnostnými prvkami a môžu byť odpočúvané alebo vystavené útoku hackerov. Ako napísal server Politico, výzvy spolupracovníkov na zabezpečenie telefonickej komunikácie Donald Trump odmietol. Šéf Bieleho domu podľa amerického servera používa dve mobilné telefóny, jeden na hovory a druhý na spojenie so sociálnymi sieťami a na prezeranie niekoľkých spravodajských webov. Bezpečnostné opatrenia hovoria o tom, že Trump by mal každý mesiac predložiť telefóny na kontrolu a vymazanie pamäte. Prezident to odmietol s tým, že by to bolo "príliš nepohodlné". Bezpečnostní technici nemali v rukách Trumpove telefóny päť mesiacov, Biely dom tvrdí, že telefonická komunikácia prezidenta je pod kontrolou a nie je riziková. Prezident sa podľa servera Politico zrejme obáva, že kvôli bezpečnostným opatreniam stratí možnosť komunikovať s priateľmi a používať twitter, ako bol zvyknutý pred nástupom do Bieleho domu. Na rozdiel od predchádzajúcej praxe je telefón prezidenta vybavený mikrofónom a kamerou, čo podľa odborníkov umožňuje hackerom do telefónu preniknúť a sledovať Trumpov pohyb. Navigácia GPS je vypnutá.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy