Kurz eura vzrástol na 1,1896 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny vo štvrtok vzrástol po správe o vývoji inflácie v USA. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1896 USD. Ráno sa kurz spoločnej meny pohyboval o pol centa nižšie.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila napoludnie referenčný kurz na 1,1878 (v stredu: 1,1879) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8418 (0,8418) eura.
Správa o vývoji spotrebiteľských cien v USA mala výrazný negatívny vplyv na dolár. Tempo medziročnej inflácie sa v apríli síce zrýchlilo na 2,5 %, ale jadrová inflácia stagnovala na úrovni 2,1 %. Ekonómovia počítali s jej nárastom na 2,2 %. Údaje trochu utlmili očakávania týkajúce sa zvyšovania úrokových sadzieb v USA.
Naopak, zmena v politickej situácii v Taliansku podporila spoločnú menu. Krajne pravicová strana Liga Severu a protisystémové Hnutie piatich hviezd pokročili v rokovaniach o zostavení novej vlády. Politická neistota v Taliansku mala v posledných dňoch negatívny vplyv na euro.
Pod výrazný tlak sa vo štvrtok dostala britská libra. Po tom, čo britská centrálna banka (BoE) rozhodla, že nezmení nastavenie menovej politiky, klesol kurz libry na 1,1353 EUR/GBP z 1,1456 EUR/GBP. Libra oslabila aj voči americkému doláru.

Súvisiace články

Aktuálne správy