Česká priemyselná produkcia v marci medzimesačne vzrástla o 1,4 %

Medziročne sa kalendárne upravená výroba priemyselného odvetvia krajiny v marci zväčšila o 5,5 %.

Sezónne a kalendárne upravená česká priemyselná produkcia v marci medzimesačne reálne stúpla o 1,4 percenta. Medziročne sa kalendárne upravená výroba priemyselného odvetvia krajiny v marci reálne zväčšila o 5,5 percenta. Neupravená výroba českých priemyselných firiem medziročne oslabila o 1,1 percenta, ale v marci tohto roka mali v ČR o dva pracovné dni menej ako v rovnakom mesiaci vlani. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Medziročne sa v Česku v marci zvýšila produkcia v segmente výroba a rozvod elektriny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, a to o 11,2 percenta, výroba počítačov, elektronických a optických prístrojov a zariadení (12,8 %) a produkcia základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov (17,3 %). Oproti marcu minulého roka však klesla napríklad výroba motorových vozidiel, prívesov a návesov (-5,8 %).

Za celý prvý kvartál sa sezónne upravená priemyselná výroba Českej republiky v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom reálne zvýšila o 0,4 percenta. Medziročne sa priemyselná produkcia krajiny v prvom kvartáli po úprave o kalendárne vplyvy zväčšila o 4,6 percenta a neupravená produkcia vzrástla o 2,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy