Zisk Banco Santander v 1. kvartáli vzrástol o vyše 10 %

Španielska Banco Santander, najväčšia banka eurozóny z hľadiska trhovej hodnoty, zaznamenala v 1. kvartáli väčší ako očakávaný 10-% nárast čistého zisku. Prispeli k tomu príjmy z jej najväčšieho trhu, Brazílie.
Santander ako prvá zo španielskych bánk zverejnila svoje kvartálne výsledky. Jej čistý zisk sa v prvých troch mesiacoch 2018 zvýšil na 2,05 miliardy eur z 1,87 miliardy eur pred rokom. Analytici pritom banke predpovedali zisk 2,01 miliardy eur.
Čistý príjem banky z úrokov dosiahol 8,45 miliardy eur, čo je o 0,6 % viac ako pred rokom, ale o 1,8 % menej ako v predchádzajúcom štvrťroku. A tiež menej ako 8,49 miliardy eur, ktoré očakávali analytici.
V Brazílii, kde banka generuje viac ako štvrtinu svojich príjmov, sa jej čistý zisk zvýšil medziročne o 7 % vďaka výraznému rastu úverov. Ale v Británii, na druhom najväčšom trhu banky, jej zisk v 1. kvartáli klesol o 23 %.
„Tento rok sa začal dobre, pričom skupina dosiahla dvojciferný rast zisku, ktorého motorom boli silné výsledky v Brazílii, Španielsku a Mexiku a zlepšenie výkonu v Spojených štátoch,“ uviedla Ana Botinová, šéfka Santander.
V Španielsku, kde Santander vlani v júni prevzala banku Popular a od 3. kvartálu ju začlenila do svojho účtovníctva, sa čistý zisk v 1. štvrťroku zvýšil o 26 %.
Santander potvrdila svoje ciele pre rok 2018, ako napríklad dosiahnutie dvojciferného nárastu zisku na akciu.
Ukazovateľ kapitálovej primeranosti banky do konca 1. kvartálu stúpol na 11 % z 10,84 % v predchádzajúcom štvrťroku a je v súlade s cieľom banky na rok 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy