Dôvera francúzskych spotrebiteľov v ekonomiku v apríli nečakane vzrástla

Dôvera francúzskych spotrebiteľov v ekonomiku v apríli nečakane vzrástla. Postoj Francúzov k osobnej finančnej situácii a ich ochota utrácať sa pritom nezmenili.
Podľa najnovšieho prieskumu štatistického úradu Insee sa index spotrebiteľskej dôvery v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v apríli zvýšil na 101 bodov z dlhodobého priemeru 100 bodov, ktorý dosiahol v marci. Ekonómovia pritom očakávali, že v apríli klesne na 99 bodov.
Názor Francúzov na zlepšenie osobnej finančnej situácie sa takmer nezmenil. Hodnota príslušného indexu vzrástla len mierne na -11 z -12 bodov, zatiaľ čo hodnota ukazovateľa, ktorý vyjadruje ich schopnosť šetriť zostala v apríli na marcovej úrovni 9 bodov.
Domácnosti vo Francúzsku sú optimistickejšie ohľadom zlepšenia životnej úrovne v nasledujúcich 12 mesiacoch. Svedčí o tom zvýšenie indexu očakávaní v apríli na -21 z -23 bodov mesiac predtým. A relatívne stabilný je aj ukazovateľ, ktorý mapuje ich obavy z nezamestnanosti v nasledujúcich 12 mesiacoch, ktorý stúpol na 4 z 3 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy