Rast britského spracovateľského priemyslu sa spomalil

Z prieskumu Konfederácie britského priemyslu vyplýva, že bilancia rastu produkcie za február až apríl klesla na 13 % z úrovne 21 %, na ktorej bola v predošlých troch mesiacoch.

Tempo rastu britského spracovateľského priemyslu za trojmesačné obdobie februára až apríla sa spomalilo. Vyplýva to z kvartálneho prieskumu Konfederácie britského priemyslu (CBI). V rámci oslovených firiem 30 percent uviedlo, že objem ich produkcie v uplynulých troch mesiacoch stúpol a 17 percent sa vyjadrilo, že ich výroba oslabila. Bilancia rastu produkcie tak bola 13 percent, čiže klesla oproti predošlému kvartálu, kedy bola na úrovni 21 percent.

Bilancia nových domácich objednávok firiem britského spracovateľského priemyslu sa nezmenila a zostala na úrovni 1 percento, čo znamená najslabšie tempo rastu od apríla 2016. Bilancia objednávok na export sa však mierne zlepšila, a to na úroveň 27 percent z hodnoty 24 percent v predchádzajúcich troch mesiacoch. Rast objednávok na export za február až apríl bol najrýchlejší od apríla 1995. „Hoci rast spracovateľského priemyslu sa spomalil, odvetvie naďalej profituje zo silnejšieho rastu v Európe a slabšej libry,“ uviedla Rain Newton-Smithová, hlavná ekonómka CBI.

Súvisiace články

Aktuálne správy