Medziročná inflácia v eurozóne sa v marci zrýchlila

Ceny v eurozóne v marci medziročne posilnili o 1,3 % po februárovom raste o 1,1 %.

Medziročná inflácia v eurozóne sa v marci zrýchlila na 1,3 percenta z februárových 1,1 percenta. Medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie sa zvýšila na 1,5 percenta z februárovej úrovne 1,4 percenta. Medzimesačne sa ceny v eurozóne v marci zvýšili o 1 percento a v rámci celej EÚ o 0,7 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku sa medziročná inflácia v marci zrýchlila na 2,5 percenta z februárovej úrovne 2,2 percenta. Medzimesačne slovenské ceny stúpli o 0,2 percenta.

Medziročný pokles cien v marci registrovali na Cypre, kde sa znížili o 0,4 percenta. Najnižšiu mieru inflácie zaznamenalo Grécko, a to na úrovni 0,2 %, nasledované Dánskom (0,4 %). Najvyššiu medziročnú infláciu evidovali v Rumunsku (4 %), na Slovensku a v Litve (zhodne 2,5 %).

V porovnaní s februárom sa medziročná inflácia v marci spomalila v šiestich členských štátoch EÚ, v šiestich sa nezmenila a v pätnástich zrýchlila. K medziročnému rastu cien v eurozóne v marci najviac prispelo zdraženie služieb, ktoré inflácii pridalo 0,67 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali ceny v segmente potravín, alkoholu a tabaku s príspevkom 0,41 pb a ceny energií, ktoré k celkovej medziročnej inflácii prispeli mierou 0,20 pb.

Súvisiace články

Aktuálne správy