Dôvera podnikateľov z francúzskeho výrobného sektora v marci klesla

Podnikateľom z francúzskeho výrobného sektora sa v marci nečakane zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla. Ukázal to najnovší prieskum centrálnej banky.
Z výsledkov prieskumu vyplýva, že index podnikateľského sentimentu vo výrobnom sektore vo Francúzsku sa v marci znížil na 103 bodov zo 105 bodov vo februári. Analytici pritom predpokladali, že zostane na úrovni 105 bodov.
Tempo rastu produkcie francúzskeho priemyslu sa v marci spomalilo. V apríli očakávajú podnikatelia v tomto odvetví len mierny rast produkcie.
V dominantnom sektore francúzskej ekonomiky, v službách, sa dôvera podnikateľov nezmenila. Index podnikateľského sentimentu zostal v marci na februárovej úrovni 103 bodov. Rast aktivity v odvetví služieb sa však v marci zrýchlil a podnikatelia očakávajú, že v apríli naberie ešte väčšie tempo.
Aj index dôvery podnikateľov v stavebníctve v marci stagnoval na úrovni 105 bodov. Podnikatelia zároveň predpovedajú, že v apríli bude toto odvetvie rásť.
Centrálna banka zároveň upravila svoju prognózu pre druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny. Najnovšie očakáva, že jej výkon sa v 1. štvrťroku zvýši o 0,3 %, namiesto o 0,4 %, ako prognózovala minulý mesiac.

Súvisiace články

Aktuálne správy