Priemyselná produkcia vo februári medziročne rástla o 1,1 %

Priemyselná produkcia na Slovensku vo februári vzrástla medziročne o 1,1 %. Jej vývoj podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) ovplyvnil rast v priemyselnej výrobe o 3,3 % a pokles v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 9,9 % a v ťažbe a dobývaní o 14,6 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná výroba vo februári oproti januáru klesla o 0,5 %.

Ako ďalej informujú štatistici, v rámci samotnej priemyselnej výroby medziročne vzrástla produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,6 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 8,4 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 4,9 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 7,8 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 5,8 %. Na druhej strane klesla produkcia vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 18,8 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 6,2 % a vo výrobe elektrických zariadení o 3,4 %.

Za prvé dva mesiace tohto roka tak priemyselná produkcia v priemere medziročne stúpla o 1,6 %. V rámci nej stúpla produkcia v priemyselnej výrobe o 4,5 %, kým produkcia klesla v ťažbe a dobývaní o 19 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 11,1 %.

V priemyselnej výrobe rástla produkcia vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 8,3 %, výrobe dopravných prostriedkov o 4,3 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 6,8 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 10,9 % a vo výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 4,9 %. Produkcia klesla vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 8,4 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 4,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy