Počet nezamestnaných v Česku klesol v marci na 21-ročné minimum

Nezamestnanosť v Česku klesla v marci na 3,5 % z februárovej hodnoty 3,7 %. Uviedol to v utorok český úrad práce. Zamestnanie hľadalo 263.608 uchádzačov, čo je najnižšia marcová hodnota za posledných 21 rokov.
„Tohtoročná marcová hodnota je, pokiaľ ide o počet uchádzačov o zamestnanie, najnižšia od roku 1997, keď vtedajšie úrady práce hlásili 199.597 nezamestnaných,“ spresnila riaditeľka Úradu práce ČR Kateřina Sadílková.
Ako uviedol server novinky.cz, nezamestnanosť medzi mužmi a ženami klesla na rovnakú hodnotu, teda 3,5 %. Doteraz bývala miera nezamestnanosti žien o niečo vyššia. Prácu najčastejšie hľadajú ľudia s nízkou kvalifikáciou, so základným, stredným, stredným odborným alebo nedokončeným vzdelaním.
Pribudli aj ponúkané voľné miesta. V marci ich zamestnávatelia ponúkli viac než 263.000, ešte o mesiac skôr ich bolo 239.000.
Najvyššia nezamestnanosť je v Moravskosliezskom kraji (5,4 %) a v Ústeckom kraji (5,2 %). Naopak, veľmi nízka nezamestnanosť je v Prahe, kde uchádzači o zamestnanie tvoria 2,2 % populácie vo veku 15 až 64 rokov. Nízka miera nezamestnanosti je aj v Plzenskom kraji, kde je len o jeden percentuálny bod vyššia než v hlavnom meste.

Súvisiace články

Aktuálne správy