Pyramída MMM: Koniec najúspešnejšej Ponziho schémy za posledné desaťročie

, QZ Foto: SITA/AP

Po smrti svojho zakladateľa minulý mesiac, Mavrodi Mundial Moneybox (MMM), desiatky rokov stará ruská Ponziho schéma, ktorá funguje po celej Afrike, oficiálne končí.

Vo vyhlásení na nigérijskej internetovej stránke MMM sa píše, že pokračovanie bez Sergeja Mavrodiho, ktorý minulý mesiac zomrel na infarkt, "je nemožné a nemá zmysel." V skutočnosti je schéma "investícií" už mŕtva nejaký čas.

Na svojom vrchole mal MMM v Nigérii okolo troch miliónov používateľov, ale v decembri 2016 po dôkladnejšej kontrole zo strany vlády už prerušil všetky svoje operácie a už nikdy sa neobnovil. Za hranicou Nigérie sa MMM objavil aj v iných afrických krajinách, vrátane Zimbabwe, Kene a Ghany, pričom niektoré z jej operácií boli založené skôr na bitcoinoch, než na hotovosti.

MMM sa ešte v časoch svojej plnej sily označioval za "fond vzájomnej pomoci" a za svoj raketový rast vďačil svojim užívateľom "pomáhajúcim " si navzájom. Sľuboval až 30 % mesačné zúročenie. Analytici tvrdia, že MMM, podobne ako väčšina podobných programov využívajúcich Ponziho schému, sa darilo predovšetkým v dôsledku ťažkej hospodárskej situácie v období prvej recesie Nigérie v desaťročiach, pričom mnohé z nich sľubovali závratné úrokové sadzby. Aj napriek tomu, že pyramídové schémy nie sú v Nigérii nič nové, veľkosť MMM a masívny rast signalizovali, že je tu priestor pre  ďalšie podobné viacúrovňové marketingové schémy. Všadeprítomnosť programov Ponziho schémy sa naplno v Nigérii prejavia najmä po širšom sprístupnení internetu a využívaní sociálnych médií.


Od postupného utlmovania MMM v roku 2016 sa objavilo niekoľko ďalších programov, ktoré sľubovali iracionálne vysokú návratnosť. Jeden takýto systém v súčasnosti žiada používateľov, aby "investovali" 1200 dolárov do zlata a sľubuje, že po mesiaci je návratnosť viac ako 100 %. Podmienkou je, že užívatelia dokážu pritiahnuť ďalších sedem ľudí, ktorí prispejú rovnakou sumou. Ale zvyčajne takéto programy nemajú dlhú životnosť, keď sa čas na vyplatenie sľubovaného  zúročenia neúmerne predlžuje a užívatelia prestávajú veriť, že svoje peniaze ešte vôbec niekedy uvidia.

Mavrodiho smrť vyvolala zmiešané reakcie v Nigérii, ale vláda pravdepodobne viac v ako čokoľvek dúfa, že to budú práve osobné skúsenosti získané Nigérijčanmi, ktorí prišli o okolo 50 miliónov dolárov kvôli MMM, ktoré poslúžia ako veľmi silná výstraha.

Súvisiace články

Aktuálne správy