Pre potešenie oka: Toto sú najkrajšie bankovky roka

, theibns.org Foto: IBNS

Každoročná súťaž krásy o bankovku roka, ktorú usporadúva International Bank Note Society (IBNS), už má svojho víťaza za rok 2017. Druhý rok za sebou je to švajčiarsky frank.

Švajčiarska 10-francová bankovka zobrazuje dvojicu rúk vedúcich orchester a malú mapu vlakovej infraštruktúry krajiny. Ako uvádza tlačová správa, je to odkaz na národnú presnosť. Ide o návrh Manuela Pfrundera, ktorý sa dostal na druhé miesto výberu Švajčiarskej národnej banky, keď v roku 2005 prebehla národná súťaž. Banka však po verejnej kritike prehodnotila svoje rozhodnutie a odmietla návrhy, ktoré obsahovali vírusy, embryá a solárny systém.

Na tohtoročnej súťaži sa zúčastnila napríklad aj verzia 10 librovky Royal Bank of Scotland, ktorá zobrazuje matematičku  a astronómku Mary Somervilleovú, 7-dolárová bankovka Fidži s usmievajúcim sa olympijským zlatým rugby tímom, nórska 100-korunová bankovka s vikingskou loďou, džibutská 40-frankovka s veľkým žralokom či kanadská 10-dolárovka s regionálnymi odkazmi.

Pred dvoma rokmi získal titul najkrajšej bankovky Nový Zéland za svoju 5 dolárovku. Rok predtým Trinidad a Tobago za bankovku s nominálnou hodnotou 50 dolárov. Výherca sa zvolí hlasovaním. Do súťaže sa mohla dostať akákoľvek bankovka z obehu z kalendárneho roka 2017, nielen novo vydané bankovky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy