V ekonomike USA v marci pribudlo iba 103 tisíc pracovných miest

Miera nezamestnanosti v krajine však zostala na 17-ročnom minime 4,1 %.

Americkí zamestnávatelia po niekoľkých mesiacoch silného prijímania pracovníkov v marci vytvorili iba 103 tis. nových pracovných miest. Celkovo však vládna správa o tvorbe pracovných miest naznačuje, že trh práce v krajine je naďalej v dobrej forme. Miera nezamestnanosti v USA zostala na 17-ročnom minime 4,1 percenta, uviedlo v piatok americké ministerstvo práce.

Rezort práce smerom nadol revidoval odhady počtu vytvorených nových pracovných pozícií v januári a februári a uviedol, že ich celkovo vzniklo o 50 tis. menej, ako pôvodne predpokladal. Napriek tomu počas uplynulých šiestich mesiacov americkí zamestnávatelia mesačne vytvárali v priemere 211 tis. nových miest.

Hoci hospodárstvo USA sa počas prvých troch mesiacov tohto roka pravdepodobne spomalilo, ekonómovia očakávajú, že tempo jeho rastu sa v nadchádzajúcich mesiacoch zotaví. Podľa odhadu poradenskej spoločnosti Macroeconomic Advisers sa americký hrubý domáci produkt počas januára až marca zväčšil iba 1,4 percenta. Firma však očakáva, že tempo rastu za apríl až jún sa zrýchli na úroveň 3,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy