Česká priemyselná produkcia vo februári medzimesačne klesla o 1,2 %

Medziročne sa februárová česká priemyselná výroba zvýšila o 2,7 %.

Sezónne upravená česká priemyselná produkcia vo februári medzimesačne reálne oslabila o 1,2 percenta. Medziročne však reálne stúpla o 2,7 percenta. Oproti rovnakému mesiacu vlaňajška vzrástla najmä výroba kovových konštrukcií a kovových výrobkov (7,4 %), elektrických zariadení (7,4 %) a strojov (5,9 %). Klesla produkcia v segmente ťažby a dobývania (-13,9 %), znížila sa aj výroba a rozvod elektriny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (-3 %). Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Hodnota nových objednávok českého priemyslu vo februári medziročne posilnila o 4,1 percenta. Nové objednávky zo zahraničia sa zvýšili o 4,6 percenta a nové domáce objednávky stúpli o 2,7 percenta. Zvýšili sa najmä objednávky v oblasti výroby kovových konštrukcií a kovových výrobkov (11,8 %), počítačov, elektronických a optických prístrojov a zariadení (13,2 %) a motorových vozidiel (2,3 %).

Priemerný počet zamestnancov v českých priemyselných podnikoch s 50 a viac pracovníkmi sa vo februári medziročne zvýšil o 2 percentá. Priemerná hrubá mesačná nominálna mzda týchto zamestnancov vo februári medziročne vzrástla o 7,3 percenta na sumu 30 282 CZK.

Súvisiace články

Aktuálne správy