Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej EÚ vo februári vzrástli

Tržby maloobchodu v eurozóne vo februári medzimesačne posilnili o 0,1 percenta a v rámci celej Európskej únie o 0,2 percenta. Medziročne sa maloobchodné tržby v eurozóne zväčšili o 1,8 percenta a v rámci celej EÚ posilnili o 2 percentá.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne vo februári medzimesačne posilnili o 0,1 percenta a v rámci celej Európskej únie stúpli o 0,2 percenta. Medziročne sa maloobchod eurozóny podľa kalendárne upravených údajov vo februári zväčšil o 1,8 percenta a v rámci celej EÚ posilnil o 2 percentá. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval vo štvrtok.

Na Slovensku maloobchodné tržby vo februári podľa kalendárne a sezónne upravených údajov Eurostatu medzimesačne posilnili výraznejšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj celú EÚ, a to o 0,6 percenta. Medziročný kalendárne upravený rast maloobchodu v SR bol tiež silnejší ako v celej eurozóne aj v rámci celej EÚ, keďže tržby stúpli o 5 percent.

V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, maloobchod vo februári medzimesačne najviac posilnil v Estónsku (2 %), Belgicku (1,6 %), na Malte a v Poľsku (zhodne 1,5 %). Najvýraznejší medzimesačný pokles evidovali v Lotyšsku a Rumunsku (zhodne -2,3 %) a v Rakúsku (-1,5 %). Medziročne maloobchod najviac vzrástol na Malte (11,7 %), v Poľsku (7,9 %) a v Írsku (7,1 %). Medziročný pokles maloobchodných tržieb nastal v Slovinsku (-1,6 %) a v Rakúsku (-1,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy