Európsky akciový trh klesol pre obavy z obchodnej vojny medzi USA a Čínou

Nemecký index DAX si v úvode stredajšieho obchodovania odpísal 1,2 % a index britskej burzy FTSE 100 si pohoršil o 0,4 %.

Európske akciové trhy v úvode stredajšieho obchodovania prudko klesli v reakcii na to, že Čína ohlásila zavedenie série ciel na americké tovary, čo vyvolalo obavy, že obe krajiny sú na pokraji otvorenej obchodnej vojny. Nemecký akciový index DAX si odpísal 1,2 percenta a index britskej burzy FTSE 100 si pohoršil o 0,4 percenta hneď po zverejnení čínskeho rozhodnutia uvaliť clá na dovoz tovarov z USA v hodnote 50 mld. USD vrátane sóje, lietadiel a automobilov.

Stredajší krok Pekingu nasledoval po tom, ako USA v utorok ohlásili clá na import čínskych produktov tiež v hodnote 50 mld. USD. „Nie je prekvapením, že sme svedkami toho, ako obchodníci smerujú do bezpečného útočiska, pričom aj zlato aj japonský jen išli prudko nahor,“ povedal analytik spoločnosti IG Joshua Mahony. Napríklad zlato v úvode stredajšieho obchodovania zdraželo o 0,8 percenta na 1 347,40 USD za uncu.

Súvisiace články

Aktuálne správy