Rast aktivity v čínskom výrobnom sektore sa v marci spomalil

Rast aktivity v čínskom výrobnom sektore sa v marci prekvapujúco spomalil a dosiahol najmenšie tempo za štyri mesiace. Môže za to nižšia produkcia aj spomalenie nových objednávok. Vyplýva to z prieskumu spoločností Caixin a Markit Economics.
Konkrétne, prieskum ukázal, že index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora v marci klesol na 51 bodov z 51,6 bodu vo februári. Ekonómovia pritom odhadovali, že PMI mierne stúpne na 51,7 bodu.
Hodnota indexu sa však udržala nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.
Spoločnosť Caixin tiež uviedla, že čínske továrne v marci prepúšťali a zrušili najviac pracovných miest za sedem mesiacov, aby zredukovali náklady, keďže zahraničný dopyt zostal „relatívne utlmený“ a vývoz sa zvýšil len veľmi mierne.
Ale zatiaľ, čo index Caixin a Markit Economics v marci klesol, oficiálny index čínskeho štatistického úradu pre výrobný sektor, naopak, vzrástol na 51,5 bodu z februárových 50,3 bodu a pre nevýrobný sa zvýšil na 54,6 z 54,4 bodu.
Rozdiel medzi oboma výsledkami je v tom, že kým súkromné spoločnosti Caixin a Markit Economics robia prieskum v stredných a malých podnikoch, štatistický úrad oslovuje najmä veľké štátne firmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy