Ruská centrálna banka znížila kľúčový úrok o štvrť bodu na 7,25 %

Ruská centrálna banka opäť znížila svoj kľúčový úrok o štvrť percentuálneho bodu. Dôvodom je nízka inflácia, ktorá sa nachádza pod cieľovou úrovňou. Banka tiež signalizovala ďalšie uvoľňovanie menovej politiky v tomto roku.
Rada riaditeľov znížila kľúčový úrok na 7,25 % zo 7,50 %. Ruská centrálna banka tak pokračuje v uvoľňovaní menovej politiky, keď predtým vo februári znížila kľúčovú sadzbu takisto o 25 bázických bodov.
Banka uviedla, že bude pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb a v tomto roku dokončí prechod k neutrálnej menovej politike. Medziročná miera inflácie totiž zostane pod cieľovými 4 % dlhšie, než sa pôvodne predpokladalo.
Inflačné očakávania postupne klesajú, uviedla ruská centrálna banka. Na konci tohto roka by sa inflácia mala nachádzať medzi 3 % až 4 % a na konci roka 2019 by sa mala pohybovať v blízkosti 4 %.
Postupný nárast tempa rastu spotrebiteľských cien k inflačnému cieľu prispeje podľa centrálnej banky k ďalšiemu oživeniu domáceho dopytu.
Ruská centrálna banka očakáva, že tempo expanzie domácej ekonomiky sa v rokoch 2018 až 2020 bude pohybovať v pásme 1,5 % až 2 %, čo je v súlade s jej rastovým potenciálom.

Súvisiace články

Aktuálne správy