Dôvera nemeckých podnikateľov klesla pre možnosť obchodnej vojny s USA

Index podnikateľskej nálady, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, si v marci pohoršil na 114,7 bodu z februárových 115,4 bodu.

Podnikateľská dôvera v Nemecku v marci oslabila v dôsledku rastúcich obáv z takých medzinárodných rizík, ako je možnosť obchodnej vojny s USA. Hodnota indexu podnikateľskej dôvery, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, klesla na 114,7 bodu z februárových 115,4 bodu. Podindex terajšej situácie v Nemecku oslabil na 125,9 bodu z úrovne 126,4 bodu v predošlom mesiaci. Zhoršili sa aj očakávania podnikateľov a podindex, ktorý ich odzrkadľuje, klesol na 104,4 bodu z marcových 105,4 bodu.

Nemeckému hospodárstvu sa darí a vláda krajiny prognózuje, že hrubý domáci produkt v tomto roku posilní o 2,4 percenta. Panel ekonomických poradcov nemeckej vlády však upozornil, že nedávno ohlásené americké clá na oceľ a hliník by mohli poškodiť ekonomický rast, ak vyvolajú obchodnú vojnu. „Špirála protekcionistických opatrení by mala jasne negatívne vplyvy na globálnu a nemeckú ekonomiku,“ upozornili poradcovia.

Súvisiace články

Aktuálne správy