Rast inflácie v Británii sa vo februári spomalil

Tempo rastu spotrebiteľských cien v Spojenom kráľovstve sa vo februári spomalilo. To pomôže zmierniť tlak na domácnosti, ktorým vysoká inflácia odkrajuje značnú časť z ich disponibilných príjmov.
Britský štatistický úrad ONS v utorok oznámil, že index spotrebiteľských cien sa vo februári zvýšil medziročne o 2,7 % po januárovom náraste o 3 %. Februárová miera inflácie je najnižšia od júla 2017.
Podľa ONS k poklesu februárovej inflácie prispelo zlacnenie benzínu a spomalenie rastu cien potravín.
Jadrová inflácia, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny energií a potravín, sa vo februári znížila na 2,4 % z 2,7 % v januári.
V medzimesačnom porovnaní britské spotrebiteľské ceny vzrástli vo februári o 0,4 %, čo je tiež mierne spomalenie po ich januárovom zvýšení o 0,5 %.
Nižšia inflácia zároveň zmierni tlak na centrálnu banku, Bank of England (BoE). Napriek tomu sa mnohí ekonómovia domnievajú, že BoE na májovom zasadaní zvýši úrokové sadzby, zvlášť po tom, ako sa vláde v Londýne podarilo zabezpečiť hlavné body dohody o prechodnom období po vystúpení Británie z Európskej únie (EÚ) v marci budúceho roka.
Medziročná miera inflácie v Spojenom kráľovstve dosiahla vlani v novembri šesťročné maximum 3,1 %, potom klesla na 3 %, kde sa držala dva mesiace.
Najnovšie údaje naznačujú, že domácnostiam, ktoré zápasia so stagnujúcimi mzdami sa uľaví, keďže rast cien tovarov a služieb sa spomaľuje. Tempo zvyšovania miezd totiž zaostávalo za infláciou, čo redukovalo kúpnu silu domácností na Britských ostrovoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy