Klienti Poštovej banky uhradili platobnou kartou v lekárňach viac ako dva milióny eur

Podľa zverejnenej analýzy Poštovej banky, každá návšteva lekárne stojí jednotlivca v priemere 15 eur a počas zimných mesiacov do nej ide zhruba päťkrát.

V zimnom období sú ľudia omnoho náchylnejší na rôzne choroby. Poštová banka zistila, že v decembri, januári a vo februári zaplatili jej klienti platobnou kartou v lekárňach viac ako dva milióny eur. „Viac peňazí pritom nechávajú v lekárňach ženy – oproti mužom aj dvojnásobok. Zrejme to súvisí s tým, že lieky nakupujú nielen sebe, ale aj deťom, respektíve pre celú rodinu,“ uviedla hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Vlani v decembri zaplatili ženy kartou v lekárňach cez 730-tisíc eur, muži „len“ takmer 300-tisíc eur.

Podľa zverejnenej analýzy Poštovej banky, každá návšteva lekárne stojí jednotlivca v priemere 15 eur a počas zimných mesiacov do nej ide zhruba päťkrát. Účet za zimné choroby sa tak u priemerného človeka vyšplhá až na 75 eur. Opäť platí, že ženy počas každej návštevy zaplatia za lieky o zhruba euro viac ako muži.

Koľko ľudia míňajú v zime za svoje zdravie, závisí aj od ich veku a regiónu, v ktorom žijú. „Platí jednoduché pravidlo, že čím je človek starší, tým viac liekov potrebuje a viac za ne zaplatí. Napríklad vlani v decembri nechali šesťdesiatnici pri každej návšteve lekárne v priemere vyše 16 eur, kým dvadsiatnici okolo 12 eur,“ objasnila Žáčková. Klienti Poštovej banky, ktorí majú viac ako 60 rokov, tak v decembri zaplatili za lieky cez 440-tisíc eur, klienti od 18 do 29 rokov len 70 tisíc eur.

Zaujímavé je aj míňanie peňazí naprieč regiónmi – v Bratislavskom a Nitrianskom kraji dávajú ľudia za lieky najviac peňazí. Každá návšteva lekárne ich stojí o zhruba dve eurá viac ako v iných krajoch, v decembri to bolo v priemere okolo 16 eur. Najmenej, takmer 14 eur, minuli v Prešovskom kraji.

Súvisiace články

Aktuálne správy