Vývoz hliníka z Číny v prvých 2 mesiacoch roka vzrástol, kým vývoz ocele klesol

Vývoz hliníka z Číny vzrástol v prvých dvoch mesiacoch 2018 o viac ako 25 %, ale vývoz ocele klesol o takmer tretinu. Oznámila to vo štvrtok ázijská krajina, ktorá je najväčším svetovým producentom oboch kovov. USA sa pritom pripravujú na zavedenie vysokých ciel na dovoz týchto kovov.
Nárast exportu hliníka naznačuje, že zníženie jeho produkcie v zime, ktoré Peking avizoval v rámci boja so znečistením ovzdušia, nebolo také výrazné, ako analytici očakávali. To stlačilo jeho ceny na domácom trhu. Výrobcovia sa tak snažia nadbytočné zásoby predať na zahraničných trhoch.
Naproti tomu vývoz ocele v uplynulých rokoch vytrvalo klesá, keďže dopyt po nej na domácom trhu stúpa a Čína znižuje nadmernú výrobnú kapacitu svojich oceliarní, aby zredukovala smog.
Americký prezident Donald Trump chce uvaliť clo vo výške 25 % na dovoz ocele a 10 % na hliník, aby obmedzil lacný dovoz týchto kovov najmä z Číny.
Najnovšie údaje čínskej colnej správy vo štvrtok ukázali, že v prvých dvoch mesiacoch 2018 sa vývoz hliníka a hliníkových výrobkov z krajiny zvýšil o 26 % na 817.000 ton.
„Tento nárast stojí za zmienku, pretože k nemu došlo v čase, keď Čína obmedzuje výrobu, čo naznačuje, že škrty neboli také efektívne,“ uviedol Vivek Dhar, analytik spoločnosti CBA v Melbourne.
Vývoz hliníka z Číny stúpa od novembra 2017, keď Peking oznámil prvé škrty, čo ovplyvnilo ceny kovov na burze v Londýne. Vývoz do USA sa podieľa 14 % na exporte hliníka z Číny.
Vo februári pritom export hliníka z Číny klesol o 15 % oproti januáru, ale prispeli k tomu oslavy nového lunárneho roka, ktoré sa začali 15. februára.
Čínsky export ocele a oceľových výrobkov sa v období január-február znížil o 27 % na 9,5 milióna ton.
Čínska oceľ sa podieľa len asi 2,9 % na importe ocele do USA. Spojené štáty sú najväčším svetovým importérom ocele, vlani doviezli celkovo 35,6 milióna ton.

Súvisiace články

Aktuálne správy