Ekonóm z Harvardu: Bitcoin o desať rokov? Skôr za 100 dolárov ako za 100 000

, CNBC Foto: SITA/AP

Kenneth Rogoff vidí za za poklesom ceny reguláciu.

"Myslím si, že bitcoin bude stáť o desať rokov len zlomok toho, čo stojí teraz… Povedal by som, že to bude skôr 100 dolárov než 100 000," povedal Rogoff pre televíziu CNBC. "V podstate, ak odhliadnete od možnosti prania špinavých peňazí a daňových únikov, jeho skutočné využitie ako transakčný prostriedok je veľmi malé," povedal bývalý hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu.

Odhady podielu digitálnej meny na nezákonných činnostiach sa líšia. Shone Anstey, spoluzakladateľ a prezident spoločnosti Blockchain Intelligence Group, odhadol, že úroveň nelegálnych transakcií v bitcoinoch v roku 2016 klesla na 20 percent a v roku 2017 bola "ešte podstatne nižšia".

Rogoff uviedol, že vládna regulácia by bola spúšťačom poklesu cien bitcoinov, aj keď zdôraznil, že vytvorenie globálneho rámca regulácie si vyžiada určitý čas. "Skutočne to musí byť celosvetová regulácia, aj keby ju Spojené štáty a Čína prijali, stále by ľudia mohli prať peniaze cez Japonsko," povedal Rogoff s tým, že vývoj regulácie v oblasti kryptomien závisí od jednotlivých krajín. Bitcoin bol minulý rok v Japonsku legalizovaný ako mena a krajina oficiálne uznala aj množstvo búrz, kde sa s nimi obchoduje. Ale masívna krádež tokenov v hodnote 530 miliónov dolárov v januári ukázala, že orgány budú žiadať vylepšenie súčasného stavu. Na druhej strane je Južná Kórea, kde prijali pravidlá na základe ktorých je možné obchodovanie so špekuláciami iba s využitím skutočných bankových účtov.

Jedným z dôvodov, prečo orgány pristupujú k regulácii tak pomaly, je podľa Rogoffa očakávanie, že technológie na pozadí digitálnych mien sa budú vyvíjať, tvrdí Rogoff a dodáva, že súkromný sektor historicky "vymyslel všetko" čo sa týka meny, od štandardizovanej mince po papierovú menu.

Nie je to prvýkrát, čo ekonóm poukázal na pokles cien kryptomien. Už vlani, pred masívnym  výpredajom Rogoff predpovedal, že ceny digitálnej meny sa "zrútia" v rámci pokusov vlád o reguláciu tohto odvetvia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy