LafargeHolcim vykázal za 4. kvartál stratu

Najväčší svetový výrobca cementu LafargeHolcim oznámil za 4. kvartál 2017 čistú stratu. Ale stanovil si päťročný plán obratu, ktorý by mu mal pomôcť zvýšiť zisk aj tržby.
Výrobca cementu uviedol, že za uplynulý štvrťrok vykázal čistú stratu vo výške 3,12 miliardy švajčiarskych frankov (2,71 miliardy eur), zatiaľ čo v rovnakom období predchádzajúceho roka 2016 mal čistý zisk 453 miliónov CHF. Jeho tržby pritom v poslednom kvartáli vlani vzrástli o 2,7 % na 6,70 miliardy CHF.
Dôvodom straty boli najmä odpisy z hodnoty jeho aktív vo výške 3,71 miliardy CHF. Dve tretiny týchto odpisov sa realizovali v Alžírsku, Malajzii, Iraku, Brazílii, Indonézii a Egypte.
Spoločnosť uviedla, že pristúpi k uskutočneniu dlho očakávaného strategického plánu, ktorý sa zameria na zjednodušenie podnikania, zvyšovanie príjmov a rast tržieb. LafargeHolcim v rámci plánu očakáva, že ročný rast tržieb bude medzi 3 až 5 % a rast upraveného zisku pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) dosiahne najmenej 5 %.
Za celý rok 2017 spoločnosť vykázala stratu 1,7 miliardy CHF.

Súvisiace články

Aktuálne správy