Ďalší level zdieľanej ekonomiky: Lekári môžu zavolať pacientom Uber

, USAToday Foto: TASR/AP

Uber by mohol čoskoro rozšíriť svoju zatiaľ jedinú bránu do svojej služby. Okrem inteligentného telefónu sa bude dať služba zdieľanej jazdy objednať vďaka úplne novému partnerstvu. Ako informuje USA Today, lekári by mohli mať prístup do dispečerského strediska Uberu.

Platforma Uber Health je vytvorená pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, umožňuje lekárom zabezpečiť pacientom prepravu. Išlo by o náhradu zdravotnej prepravy, čiže nie sanitiek. Vďaka takémuto riešeniu by nemocnice mohli cestu lepšie naplánovať a dosiahnuť nižšie náklady.

Lekári a nemocnice získajú počítačové rozhranie, v ktorom uvedú informácie o pacientoch, ako aj podrobnosti o fakturácii služby. Pacienti, ktorí čakajúci na prepravu, dostanú buď textovú správu s informáciami od vodiča alebo ak nemajú smartfón, dostanú pokyny v papierovej podobe.

"Predovšetkým chceme pomôcť starším ľuďom, ľuďom s chronickými problémami a ľuďom, ktorí možno pracujú a nemajú čas," hovorí Chris Needham, z Health and Wellness v spoločnosti Renown Health. "V minulosti sme používali taxíky na poukážky, ale nemali sme kontrolu nad tým, ako sa v skutočnosti využívajú. A vychádzalo to o 20 až 40 % drahšie," dodáva Needham s tým, že nemocničný personál posúdi, pre ktorých pacientoch poslať auto, aby sa dostavili na dôležité stretnutie s lekárom. Tieto náklady v plnej miere hradí nemocnica, ktorá následne môže od pacienta žiadať spoluúčasť.

Problémom môžu byť pacienti na vozíkoch. "Na základe nášho prieskumu vo väčšine hlavných miest v Spojených štátoch služby Uberu pacientom na invalidnom vozíku umožnené nie je," hovorí Melissa Riessová, advokátka pre práva osôb so zdravotným postihnutím. "Toto však nie je neriešiteľný problém." Cez tzv. UberWAV, čo je pilotný program v Londýne, Toronte, Austine a Chicagu, si zákazník môže objednať špeciálne upravené veľké auto.

Uber Health od júla testuje približne 100 lekárov a nemocníc. Aj rival Lyft v posledných rokoch spolupracuje s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Oba technologické startupy hľadajú spôsoby, ako rozšíriť svoje podnikanie s firmami.

Súvisiace články

Aktuálne správy