V Nemecku neplatíte daň ak si kúpite kávu za bitcoiny

, coindesk Foto: thinkstock

Nemecko nebude zdaňovať používateľov bitcoinov za použitie kryptomeny ako platobného prostriedku, uviedlo ministerstvo financií.

Rozhodnutie zverejnené v utorok je presným opakom ako čo platí v USA, kde daňové úrady považujú bitcoin za zdaniteľný majetok. Znamená to, že ak si v Amerike kúpite šálku kávy pomocou bitcoinov, je to technicky považované za predaj majetku k čomu sa viaže daň z kapitálových výnosov. Nemecko naopak považuje bitcoin z daňového hľadiska za ekvivalent zákonného platidla, ak sa použije ako platobný prostriedok.

Bundesministerium der Finanzen zostavili svoje usmernenie za základe rozhodnutia Európskeho súdneho dvora o dani z pridanej hodnoty (DPH) z roku 2015. Rozhodnutie súdu vytvára precedens pre štáty Európskej únie na daňové úľavy pri poskytovaní výnimiek pre určité druhy transakcií. Nový nemecký dokument zdôvodnil svoje daňové rozhodnutie tým, že kryptomenu považuje za právny spôsob platenia, pričom uviedol:

"Virtuálne meny (kryptomeny ako napr. bitcoin) sa stávajú ekvivalentným právnym platobným prostriedkom, pokiaľ tieto tzv. virtuálne meny účastníci transakcie prijali za alternatívny zmluvný a okamžitý platobný prostriedok."

Z daňového hľadiska to znamená, že prevod bitcoinu do fiatovej meny alebo naopak je "zdaniteľným plnením". Podľa nemeckého ustanovenia, keď kupujúci za tovar zaplatí bitcoinom, článok smernice EÚ o DPH sa bude uplatňovať na cenu bitcoinu v čase transakcie, tak ako to zdokumentuje predávajúci. Avšak podľa rozhodnutia EÚ je skutočný akt konverzie kryptomeny na fiat menu alebo naopak klasifikovaný ako "poskytovanie služieb", a preto strana, ktorá vystupuje ako sprostredkovateľ výmeny, zdanená byť nemá.

Poplatky odosielané poskytovateľom digitálnej peňaženky, alebo za iné služby, môžu byť tiež podľa daného dokumentu zdanené. Ostatné aspekty ekosystému s kryptomenou zdaňované nebudú. Ťažiari, ktorí dostávajú odmenu za riešenie úloh, zdanení nebudú, pretože ich služby sú podľa dokumentu považované za dobrovoľné. Podobne aj burzové subjekty, ktoré nakupujú alebo predávajú bitcoiny vo vlastnom mene ako sprostredkovateľ, budú oslobodené od dane. Burza fungujúca ako technický trh ale nedostane žiadnu daňovú výnimku.

Súvisiace články

Aktuálne správy