Zariadenia pripojené na internet dokážu hackeri zneužiť na ťažbu kryptomeny

, CNBC Foto: SITA/AP

Nakoľko sú zraniteľné zariadenia pripojené k internetu hovorí nová správa bezpečnostnej firmy Avast. Od bezpečnostných kamier až po smartfóny môžu byť napadnuté hackermi a premenené na nástroje na ťažbu kryptomeny. Výpočtový výkon všetkých zariadení byť sa využil na ťažbu digitálnych mincí monero.

Avast uviedol, že 15 000 napadnutých internetových zariadení by postačilo na to, aby za štyri dni vyťažili menu v hodnote 1000 dolárov. Avast z Českej republiky, v utorok na Mobile World Congress v Barcelone predviedla, ako takáto ilegálna ťažba funguje. Ťažba je v skutočnosti proces overovania transakcií v sieti kryptomien riešením zložitých matematických úloh počítačmi s vysokým výkonom. Bitcoin je náročné ťažiť bez supervýkonného počítača, ale ďalšia kryptomena, monero, sa dá vytvárať aj so sieťou zariadení pripojených na internet.

Avast nedokázal spojiť 15 000 zariadení do svojej siete, k tomu to číslu sa dopracoval na základe testov. Zatiaľ čo 1000 dolárov nepredstavuje extrémny zisk, potenciál je však obrovský, pretože v roku 2020 bude podľa prognózy výskumnej firmy Gartner viac ako 20 miliárd zariadení pripojených na internet, čo znamená, že počet zariadení, ktoré by mohli byť napadnuté, bude oveľa vyšší.

"Táto všadeprítomnosť zariadení v kombinácii so skutočnosťou, že sú ľahko napadnuteľné, z nich robí atraktívny cieľ," povedal pre CNBC Ondrej Vlček, šéf technológií spoločnosti Avast.

Kryptomeny aj hackerstvo sú oblasti s rastúcim trendom. Monero sa stalo obľúbenou kryptomenou pre ilegálnych aktérov, pretože o sebe tvrdí, že je jedným z naj anonymnejších digitálnych mincí.

Súvisiace články

Aktuálne správy