Bill Gates: Kryptomeny zabíjajú ľudí

, CNBC;gizmodo Foto: TASR/AP

Gates sa vyjadril, že odsudzuje kryptomeny za to, že napomáhajú ľuďom, ktorí chcú svoje finančné transakcie skryť pred vládou. Obzvlášť je znepokojený tým, či revolúcia blockchain je väčšinou revolúciou finančnej kriminality, terorizmu a obchodovania s drogami, a tým zabíja ľudí pomerne priamym spôsobom.

„Hlavnou črtou kryptomien je ich anonymita. Nemyslím si, že je to dobrá vec. Vlády musia odhaľovať pranie špinavých peňazí a daňové úniky a financovanie terorizmu. Dnes sa kryptomeny používajú na nákup fentanylu a iných drog, takže je to technológia, ktorá spôsobila smrť pomerne priamym spôsobom. Myslím si, že špekulatívna vlna okolo ICO a krypto mien je pre tých, ktorí rozmýšľajú dlhodobo, veľmi riskantná.“

Gates nie je ďaleko od objektívneho posúdenia kryptopriestoru, ten je skutočne plný zlodejov a schém ako iných nelegálne obrať o mince. Úrady tvrdia, že zločinci na celom svete skrývajú miliardy v rôznych digitálnych minciach. Fyzická hotovosť je síce anonymná v tom zmysle, že jej voľný pohyb nie je vysledovateľný, ale utajená distribúcia je omnoho náročnejšia než v prípade kryptomien. Zdá sa, že nové odrody tokenov, ktoré sa objavili po Bitcoine, potrebné pohodlie pre zločincov zabezpečia aj vďaka ešte väčšej anonymite a skrytej transakčnej histórii. Vedia to aj úrady, ktoré sa začínajú oveľa viac sústreďovať na zločincov, ktorí sa pokúšajú anonymizovať pomocou kryptomien.

Niektoré zo zločinov, ktoré Gates pomenúva, ako je obchodovanie s drogami a terorizmus, nesú nenahraditeľný fyzický prvok. Ak ste obchodník s drogami alebo terorista, v určitom okamihu budete musieť odovzdať drogy alebo zbrane a platba alebo financovanie je len jedným zo spôsobov, ako vás môže polícia vystopovať. Orgánom sa darí potlačovať nezákonnú kryptočinnosť tým, že idú po burzách, kde sa žetóny menia na hotovosť.

Vo väčšine bohatých krajín kriminalita dramaticky klesá, snáď aj preto, že orgány vedia lepšie využívať technológie na boj proti zločinu, než zločinci samotní vo svoj prospech. Takže znova, Gates sa nemýli, ale dnes je dosť ťažké určiť, aký vplyv skutočne majú kryptomeny na bezpečnosť verejnosti. Samozrejme, existuje veľa dôvodov, aby sme boli mierne skeptickí v súvislosti s kryptomenami, ktoré nemajú nič spoločné s praním špinavých peňazí alebo terorizmom, tak ako napríklad tulipánová horúčka, ktorá vyvolala vlnu mánie s destabilizačným dopadom na reálnu ekonomiku. Veď nezanedbateľná časť trhu je postavená na ľuďoch, ktorí legálne využívajú dopyt, a ktorí si myslia, že dokážu využiť nárast cien na ľahko získané bohatstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy