Maďarský MOL vlani so ziskom 1,11 mld. USD

Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL ukončila minulý rok s čistým ziskom v objeme 1,11 mld. amerických dolárov (USD). V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 18 %. Zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi (EBITDA) bol vlani na úrovni 2,45 mld. USD. Voľné hotovostné prostriedky skupiny medziročne vzrástli o 21 % na úroveň 1,41 miliardy dolárov a výrazne prevýšili ročné plány.

„Minulý rok bol ďalším rokom, v ktorom sme dosiahli vynikajúce finančné výsledky. Rovnako dôležité je, že to bol rok viditeľného pokroku na našej transformačnej ceste, vytýčenej stratégiou skupiny MOL do roku 2030,“ okomentoval dosiahnuté výsledky predseda predstavenstva MOL Zsolt Hernádi. Podľa neho skupina pri strategickej transformácii dosiahla významný posun v projekte v oblasti chemikálií (polyolov). „Tento rok očakávame zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi vo výške približne 2,2 miliardy USD, čo nám umožní financovať naše transformačné projekty a zvýšiť dividendy pre našich akcionárov,“ konštatoval Hernádi.

Skupina MOL je integrovaná, medzinárodná ropná a plynárenská spoločnosť so sídlom v Budapešti v Maďarsku a vyše 100-ročnými skúsenosťami. Aktívne pôsobí vo viac ako 30 štátoch a jej medzinárodný tím tvorí 25 tisíc pracovníkov. V súčasnosti má skupina výrobné aktivity v ôsmich krajinách a ťažobné aktíva v trinástich krajinách. Skupina MOL prevádzkuje štyri rafinérie a dva petrochemické závody v rámci integrovaného riadenia dodávateľského reťazca v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku. Má tiež vlastnú sieť viac ako 2 000 čerpacích staníc v 10 krajinách strednej a juhovýchodnej Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy