Čas nakupovať? Diamanty vlani výrazne klesli, brilianty opustili päťročné dno

, Slovenský gemologický inštitút;patria Foto: TASR/AP;SITA/AP

Vlani pokračoval výrazný pokles cien niektorých diamantov z predošlých rokov, trend sa ale ľahko môže obrátiť. Podľa odborníkov rastu pomôže predovšetkým pozitívna nálada na trhoch v USA a v Európe. Investovaniu navyše nahráva aj aktuálne priaznivý kurz amerického dolára, v ktorom sú diamanty obchodované.

Vlani pokračoval výrazný pokles cien niektorých diamantov z predošlých rokov, pričom najkvalitnejšie (čistota IF, farba D) do tvaru briliantu vybrúsené prírodné diamanty o hmotnosti pol karátu zasiahol priemerne vyše 36-percentný (viac ako tretinový) pokles hodnoty. Naopak, mierny nárast cien o necelé jedno percento dosiahli v roku 2017 trojkarátové brilianty – diamanty s okrúhlym briliantovým výbrusom  o hmotnosti 3,00 ct (0,60 g) majú obvyklý priemer 9,30 mm a výšku 5,70 mm. "Cena za jeden karát trojkarátového briliantu najvyšších kvalít (čistota IF, farba D) stúpla podľa indexu RAPI koncom roka 2017 na 50.860 USD, čo predstavuje 152.580 USD za celý kameň o hmotnosti rovné tri karáty (uvedené ceny sú bez DPH)," hovorí Martin Mikuš, GIA Diamonds Graduate, predseda Slovenského gemologického inštitútu.

Za uplynulých päť rokov došlo podľa indexov RAPI k priemernému prepadu cien investičných briliantov (v rozpätí stupňov farby od D po H a v rozpätí stupňov čistoty od IF po VS2) o takmer 30 percent. Aktuálny vývoj nevylučuje možnosť, že nárast cien vybraných druhov investičných briliantov je prvým relevantným signálom návratu trhu k stabilizácii, či miernemu rastu.

Aký bude rok 2018 pre diamanty?

Index RAPI za posledný mesiac ukazuje na rast ceny diamantov naprieč rôznymi kategóriami aj o viac ako 6 percent. Vysoký dopyt po prírodných diamantoch všetkých veľkostí a kvalít len ​​ťažko aktuálna ponuka pokryje, čo má za následok značné posilnenie predajných cien. Predaj surových diamantov, vyťažených spoločnosťou Alrosa, v januári tohto roka vzrástol o 38 percent na finančný objem 504,5 milióna amerických dolárov. Nárast bol spôsobený najmä silnou vianočnou sezónou.

V roku 2018 export šperkov a drahých kameňov z Indie narastie rádovo o desiatky percent. Vysoká kvalita indickej výroby a pozitívna nálada na trhoch v USA aj Európe budú hlavnými faktormi, ktoré budú za rastom stáť, tvrdí Pramod Agrawal, novozvolený predseda Gem & Jewellery Export Promotion Council. Pozitívny sentiment v oblasti by mala podporiť aj marketingová kampaň na trhoch, ktoré v predchádzajúcich rokoch pre diamanty neboli príliš silné. Tými boli trhy vo východnej Európe, Afrike či Latinskej Amerike. Trh diamantov dostane podľa Agrawalapodporu aj zo strany fiškálnej politiky, konkrétne znížením dane na tovary a služby z 3 percent na 0,25 percenta, čo podľa neho bude mať nepochybne za následok nárast dopytu na domácom trhu.

Podľa indexu RAPI, ktorý zahŕňa 25 typov kvalít diamantov (D-H / IF-VS2), rastú ceny diamantov od začiatku roka nemalým tempom. Za posledný mesiac (11. januára – 11. februára 2018) dosahuje nárast v kategórii 0.30ct diamanty 6,15 %, pri 0.50ct diamantoch 2,44 % a 1.00ct diamantoch 1,84 %. Uvedený index je navyše podporený nárastom Rapaport, čo je medzinárodne uznávaný veľkoobchodný cenník diamantov. Ten dňa 2. februára v určitých kategóriách zaznamenal nárast aj o viac ako 7 %. Pokračujúci vplyv dopytu po diamantoch a súčasná situáciu na trhu sa dajú považovať za impulz pre rozšírenie investičného portfólia o investičné diamanty či navýšenia pozícií v komodite. "Pokiaľ sa uvedený trend vývoja potvrdí, môže to byť signálom k vhodnej príležitosti do drahých kameňov investovať, čo však nikto zaručiť nemôže,“ dodáva Martin Mikuš.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy